Cine a fost Jean Pădureanu. De la jucătorul Stelei la „arhitectul blaturilor” din fotbalul românesc

Publicat: 30 12. 2016, 09:29
Actualizat: 18 08. 2017, 22:11

Jean Pădureanu s-a născut pe 22 martie 1936 la Băilești, în județul Dolj. A fost jucător la echipa locală, apoi a trecut la Universitatea Craiova și mai apoi la CCA-Steaua și Gloria Bistrița.

În 1964, pe vremea când încă era jucător activ și nu se retrăsese definitiv din activitate, Pădureanu a devenit vicepreședinte al clubului din Bistrița. Ulterior a preluat funcția de președinte. Cu el la conducere, Gloria Bistrița a reușit să promoveze în Divizia A în 1990, iar cea mai bună clasare s-a înregistrat în 2003 atunci când echipa a încheiat sezonul pe ultima treaptă a podiumului; Gloria a triumfat în Cupa României în 1994. În 1995, Pădureanu a fost numit președinte la Rapid, dar a revenit la Gloria doi ani mai târziu.

În 2012, Jean Pădureanu a fost numit președintele Consiliului Director al Gloriei, iar la începutul anului 2013 a rămas doar cu funcția de președinte de onoare. Tot la începutul anului 2013, pe 22 ianuarie mai exact, președintele Consiliului Județean Bistrița a luat decizia ca stadionul echipei să poarte numele lui Pădureanu. Sub comanda sa, Gloria Bistrița a fost echipa care a strâns 21 de sezoane consecutive în prima ligă. Doar Steaua și Dinamo se mai pot mândri cu o asemenea performanță în acea perioadă.

Jean Pădureanu a fost indicat în numeroase rânduri ca fiind unul dintre ‘arhitecții’ celebrei ‘Cooperativei’ din anii ’90. „Cooperativa” reprezenta un sistem de aranjare a meciurilor din Divizia A, sistem în urma căruia erau decise echipele care urmau să retrogradeze sau cele care se luptau pentru titlu.

Citește în continuare pe Prosport.