Cine e cu adevărat Ceferin, noul șef al UEFA. „Și-a falsificat CV-ul și calificările din fotbal”

Publicat: 20 09. 2016, 15:58
Actualizat: 23 08. 2017, 07:17
Jurnaliștii din Slovenia nu se înghesuie să vorbească despre compatriotul lor, deși acesta tocmai a devenit președintele forului european de fotbal. Unul dintre ziariștii specializați pe fotbal nu a răspuns întrebărilor trimise pe mail de ProSport. Un altul a vorbit, dar nu a dorit să-și divulge identitatea. Al treilea, Uros Volk, spune:  
 
„Ceferin e un avocat de succes în Slovenia. A venit în federație de la un club de futsal, Litija, care este unul dintre cluburile de succes de aici. Știe cum să conducă o organizație și e o persoană foarte inteligentă. Trebuie să vă uitați la campania lui. Țările din Scandinavia au fost primele care l-au susținut, apoi au urmat est-europenii, italienii, nemții. Campania lui a fost foarte, foarte deșteaptă. Federația slovenă era bine condusă și înainte de venirea lui. De la numirea lui, însă, liga de fotbal din Slovenia a crescut în valoare, meciurile sunt la TV, iar federația a construit un centru de antrenament care este unul dintre cele mai moderne din Europa”.
 
Deși în mandatul lui Ceferin, naționala Sloveniei a căzut de pe locul 26 în clasamentul FIFA până pe poziția 59, modelul sloven pare unul inspirațional. Ceferin a venit la conducerea Federației slovene din futsal în 2011, Răzvan Burleanu a câștigat alegerile la FRF în 2014, după ce a condus federația de minifotbal. Asta nu răspunde, însă, la întrebarea legată de secretul ascensiunii lor fulgerătoare. Contactat de Mediafax, Răzvan Burleanu a dat el însuși o explicație, însă pentru descifrarea ei e nevoie de un cod cu o cheie necunoscută:
 
Răspunsul lui Burleanu nu este singular. Într-un comunicat comun dat publicității după alegerea noului președinte, federațiile din Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia au anunțat: „Împărtășim (n.red. – cu Aleksander Ceferin) aceleași valori puternice legate de viitorul fotbalului european. Avem același interes de a implementa anumite reforme și avem o viziune comună legată de buna guvernare a fotbalului mondial”.
 
Citește în continuare pe Prosport.