Gest inexplicabil al suporterilor turci în timpul momentului de reculegere pentru victimele atentatelor de la Paris

Publicat: 18 11. 2015, 13:32

Meciul de fotbal dintre reprezentativa Turciei și cea a Greciei a fost umbrit încă dinaintea debutului său de reacția suporterilor „semilunei” care au acompaniat cu fluierături minutul de reculegere ținut în memoria celor 129 de persoane care au murit vineri, 13 noiembrie, la Paris în urma atentatelor teroriste. Totodată, pe fundal s-a putut auzi de câteva ori strigându-se din sectorul fanilor turci  „Allah Akbar”, celebra expresie islamică însemnând „Dumnezeu este mare”.

Totodată, suporterii turci au acoperit cu un cor de fluierături și intonarea imnului Greciei, între cele două state existând o rivalitate istorică. Aceste evenimente l-au determinat pe tehnicianul turcilor, Fatih Terim, să declare după încheierea partidei (0+0) că „fanii noștri ar fi trebuit să respecte intonarea celor două imnuri cât și minutul de reculegere dinaintea partidei.”

„Grecia este vecinul nostru. Astăzi este ziua mondială a vecinilor, dar fanii noștri nu s-au comportat ca niște vecini în meciul acesta”.

La meci a asistat și premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, și omologul său grec, Alexis Tsipras.

Acest meci a fost prima întâlnire între cele două reprezentative din ultimii opt ani. Totodată, autoritățile turce au asigurat un set suplimentar de măsuri de securitate înaintea partidei de pe stadionul care poartă numele antrenorului naționalei turce, „Fatih Terim”, din Istanbul. La partidă au asistat nu mai puțin de 17 000 de spectatori.