Manny Pacquiao, acuzat de evaziune fiscală. Boxerul datorează statului Filipine 50 de milioane de dolari

Publicat: 26 11. 2013, 18:07
Actualizat: 26 11. 2013, 18:07

Biroul de taxe interne susține că Pacquiao nu a plătit aproximativ 50 de milioane de dolari taxe în urma luptelor disputate în SUA între 2008 și 2009, o perioadă de vârf a carierei lui.

„Aceasta este hărțuire. Nu sunt un criminal sau un hoț, nu am nimic de ascuns. Voi face față acestor probleme”, a declarat boxerul de 34 de ani, la două zile după victoria repurtată la Macao, în fața americanului Brandon Rios, pe care a dedicat-o victimelor taifunului Haiyan.

În paralel cu cariera de sportiv, Pacquiao a intrat în politică, fiind membru al Congresului din Filipine și, susține presa locală, având ambiții prezidențiale.

El a precizat că nu a încălcat legea și că a plătit taxele în Statele Unite, țară legată printr-un tratat fiscal cu Filipine, acord care le permite cetățenilor celor două țări să nu fie dublu impozitați.

Biroul filipinez de impozite a confirmat că a blocat conturile boxerului și ale soției sale, Jinkee, însă nu a precizat cât datorează Pacquiao statului.

Sportivul a declarat că această decizie l-a împiedicat să-și plătească echipa și că a fost nevoit chiar să împrumute un milion de pesos (16.800 de euro), pentru a-și respecta promisiunea de a ajuta victimele taifunului.

Deși nu mai deține niciun titlu mondial, Pacquiao rămâne unul dintre sportivii cel mai bine plătiți din lume. Revista Forbes l-a situat pe locul 14 în clasamentul câștigurilor din 2012, cu 34 de milioane de dolari.

Una dintre prioritățile președintelui filipinez Benigno Aquino este combaterea evaziunii fiscale, un flagel în statul asiatic. Purtătorul de cuvânt al Președinției, Herminio Coloma, a negat o hărțuire politică în cazul lui Pacquiao, precizând că blocarea conturilor sportivului s-a făcut respectând legea, ca în cazul oricărui rău-platnic.