Mircea Badea, reacție după scandalul rasist cu Sebastian Colțescu. “Cuvântul ‘negru’ nu are nimic insultător în el. Reacția turcilor este de nino-nino”

Publicat: 09 12. 2020, 07:58
Actualizat: 09 12. 2020, 07:59
Mircea Badea, reacție după scandalul rasist cu Sebastian Colțescu. “Cuvântul ‘negru’ nu are nimic insultător în el. Reacția turcilor este de nino-nino”

Mircea Badea a comentat scandalul în care a fost implicat Sebastian Colţescu, care pe durata partidei PSG – Istanbul Başakşehir a folosit cuvântul “negru” la adresa unei persoane din staff-ul tehnic al echipei din Turcia. Meciul a fost suspendat după ce ambele grupări au părăsit terenul.

Prezentatorul de la Antena 3 consideră că Sebastian Colțescu nu a greșit, deși ar fi putut găsi alt termen pentru a-l identifica pe Pierre Webó. Jurnalistul susține că “negru” este un cuvânt care nu are nimic insultător în el. Totodată, acesta consideră că reacția echipei din Turcia este “de nino-nino”.

Eu nu am înţeles ce mare abominaţie a comis arbitrul român? Absolut nimic! Reacţia echipei turce este de boală mintală. Oricum, mai bine pierd la masa verde cu 3-0, că în realitate luau bătaie cu 5, de la PSG. Ce a zis, până la urmă? L-a identificat prin rasă. Nu e de preferat asta. Dacă îi spunea ‘ăla mai înalt’ sau ‘al doilea de la dreapta’…

Cuvântul ‘negru’ nu e o insultă. Organizaţia Mondială ‘Black Lives Matter’ aşa începe, cu ‘Black’. Ei nu spun ‘Afro-americans lives Matter’, ei spun ‘Black Lives Matter’. Cuvântul ‘negru’ nu are nimic insultător în el. Este în regulă. Demersul de a identifica o persoană cu ajutorul rasei nu e de preferat, că poţi să-l identifici altfel, nu prin rasă.

Dacă meciul era în Congo şi arbitrul ar fi spus ‘ăla albul de acolo’, ar fi fost un reflex de înţeles că îl identifici uşor printre unii care sunt altfel. Dar cuvântul în sine nu are nimic insultător. Reacţia echipei turce e de nino-nino”, a declarat Mircea Badea în cadrul emisiunii “Sinteza Zilei”, de la Antena 3.

Mircea Badea îl apără pe Sebastian Colțescu. Firul evenimentelor

În minutul 14, Sebastian Colțescu l-a chemat pe Ovidiu Hațegan la margine pentru a-i arăta roșu lui Pierre Webo (fost internaţional camerunez, antrenorul asistent al echipei turce), folosind cuvântul “negru”.

I-a spus că este negru”, a strigat cineva de pe banca formației din Turcia.

Pierre Webo comenta de pe margine la căderile teatrale ale lui Neymar, iar Colțescu l-a anunțat pe Hațegan, care a venit la el să-i ceară lămuriri. Eliminarea tehnicianului s-a petrecut în minutul 14, iar partida de fotbal dintre PSG și Istanbul Başakşehir, contând pentru etapa a IV-a a Grupei H din Liga Campionilor, s-a întrerupt după ce ambele echipe au ieșit de pe teren.

De ce spui negru? De ce îmi spui negru? Nu poți să spui negru”, i-a strigat Pierre Webo, arbitrului român.