Motivul pentru care au fost amendați zece rutieri în Belgia

Publicat: 19 04. 2013, 21:03
Actualizat: 03 07. 2013, 19:21

Zece rutieri care au participat la ediția 2012 a cursei Liege-Bastogne-Liege au fost amendați cu 500 de euro pentru că și-au aruncat bidoanele pe drumul public, informează AFP, citând surse judiciare.

După o anchetă deschisă ca urmare a plângerilor depuse de câteva asociații ecologiste, Parchetul din Liege „a propus o tranzacție de 500 de euro pentru zece rutieri”, a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului. Acesta a precizat că în cazul în care vor refuza să plătească amenda, cicliștii ar putea fi judecați de un tribunal corecțional.

Parchetul nu a dat publicității numele rutierilor amendați. Cicliștii vor putea participa la ediția 2013 a cursei Liege-Bastogne-Liege, programată duminică.

„Nu avem competența de a-i interzice unui sportiv să ia startul într-o cursă”, a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului.

Campionul mondial Philippe Gilbert este unul dintre sportivii amendați, conform managerului echipei BMC, John Lelangue, care a precizat că rutierul a fost audiat „într-o atmosferă foarte bună”. „Nu s-a pus problema să i se interzică participarea la cursă”, a menționat Lelangue.

Câteva asociații belgiene de protecție a mediului au făcut presiuni, de mai multe luni, asupra Uniunii Cicliste Internaționale (UCI) pentru „un ciclism curat la propriu”.