O SPORTIVĂ cu dizabilități regăsește lumea printr-o inițiativă Caiac SMile

Publicat: 10 04. 2024, 15:37

Georgiana are o poveste impresionantă. Trăia singură într-o cameră, dar asociația Caiac SMile a schimbat totul și tânără cu dizabilități are acum un alt stil de viață, după ce i-a fost oferit un elevator special.

Georgiana, 17 ani, din județul Maramureș, locuiește într-un bloc cu patru etaje fără lift. E imobilizată într-un scaun cu rotile și urmează școala de la domiciliu.

În același spațiu, ea primește și tratamentul de recuperare.

O sportivă cu dizabilități regăsește lumea printr-o inițiativă Caiac SMile

Ionuț Stancovici, președinte Asociației Caiac SMile, explică: „atunci când există voință, există și o cale”. Iar, organizația pe care o reprezintă a lansat o campanie prin care a ajutat-o pe tânără.

De fapt, în ultimele trei luni, peste 2.000 de persoane cu dizabilități au schiat pe pârtiile din România și Franța datorită taberelor de schi adaptat organizate de Caiac SMile.

Cum a fost ajutată Georgiana? I s-a oferit un elevator special. Un dispozitiv cu ajutorul căruia ea a putut coborî din apartament după două luni. Acum poate ajunge la școală, la recuperare și kinetoterapie, dar și să socializeze.

Dar, și Liliana Vârsta, directorul Centrului Școlar de Educație Incluzivă din Sighetu Marmației, o ajută pe Georgiana și pe ceilalți tineri cu dizabilități.

Caiac SMile este o asociație non-profit fondată în 2018 și are ca obiectiv promovarea sportului şi a unui mod de viaţă sănătos și echilibrat.

Asociația acordă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați sau persoanelor cu dizabilități.

„Fiecare eveniment pe care îl organizăm ne arată cât de mare nevoie este de astfel de activități, în România. Bucuria pe care o vedem noi pe pârtii este foarte greu de descris în cuvinte. Ei se bucură de libertatea și de independența pe care le-o oferă practicarea unui sport. Noi, oamenii de la Caiac SMile, punem suflet în fiecare eveniment pe care îl organizăm, suntem trup și suflet lângă oamenii speciali pe care îi inițiem și învățăm mai mult noi de la ei. Fiecare dintre ei are o poveste de viață incredibilă”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele Caiac SMile, iar unul dintre cei care ajută acest demers este AQUA Carpatica.