Selecționerul României despre depresie și cocaina: „E vorba despre singurătate”

Publicat: 18 07. 2016, 10:39
Depresia este un tabu.
 
Da. Corect. Ăsta e cuvântul potrivit. N-ar trebui, știu, dar încă există tendința asta în societate.
 
Adrian Mutu a spus că, atunci când era la Londra, de unul singur și cu o grămadă de bani în buzunar, a intrat în depresie.
 
Da, cred.
 
Și a început să ia cocaină. 
 
Da, se poate întâmpla uneori.
 
Vreau să vă întreb dacă presiunea din fotbalul actual împinge oamenii peste limitele lor?
 
Cred că Adrian v-a dat răspunsul corect. Trebuie să luați cuvântul exact.
 
Singurătate.
 
Am fost singur. Exact! Și asta e problema principală. Și dacă această presiune care ne apasă…Uite, un exemplu. Câte kilograme credeți că puteți să cărați? Tu? 100 de kilograme?
 
Nu, niciodată.
 
Să spunem 100 aici, 100 aici, 100 la mine. Sau poate 80 de kilograme. Doar să le cari cu mâna. De unul singur, nu poți ridica o tonă. Dar cu ajutorul oamenilor din jurul tău poți căra o tonă. Cu ajutor și cu încredere, poți depăși chiar și cea mai dificilă problemă. Dar dacă ești singur și simți singurătatea, vei întâmpina greutăți incredibile. Sunt mulți oameni care iau decizii greșite în diverse situații. Dar lucrurile astea se pot întâmpla. În ce privește echipa noastră națională, trebuie să găsim o soluție de a distribui presiunea pe 30 sau 40 de umeri. Așa vor fi doar câteva kilograme pentru fiecare. Va trebui să ne ajutăm și să ne protejăm reciproc. Vom putea și sunt convins că vom reuși să facem față presiunii împreună. Nu vrea ca vreun jucător să se apere singur în fața presei sau a publicului. Noi, ca echipă, trebuie să-l protejăm în așa fel încât nimeni nu trebuie să ajungă să se apere singur, indiferent ce se întâmplă în viața lui. Asta este de asemenea o regulă importantă pentru mine.
 
În asemenea momente, se produce o traumă atât de mare încât lasă cicatrici în interior. Mai aveți cicatrici în sufletul dumneavoastră după episodul din 2000?
 
Fiecare om are mereu dubii. El știe cel mai bine să-l citească pe Kurt Tucholsky (n.r. – scriitor și filosof german). Necesitatea îndoielii. E foarte important ca, indiferentă dacă ești plin de încredere, dacă ești pozitiv, să ai…îndoieli. Îndoială e cuvântul în engleză. Păstrează-ți îndoiala. E foarte utilă. Chiar și o anumită doză de frică e importantă. Dacă nu ai nicio frică, te vei distruge. Aceste lucruri sunt dăruite de Dumnezeu sau de natură pentru ca noi să supraviețuim.
 
Vezi interviul integral pe Prosport.ro