Sportivii olimpici australieni, sfătuiți să recurgă la meditație la Londra, pentru a putea dormi

Publicat: 03 07. 2012, 17:04
Actualizat: 30 07. 2014, 15:38

Comitetul Olimpic Australian (AOC) i-a avertizat, marți, pe sportivii selecționați pentru Jocurile Olimpice că le va fi interzisă folosirea somniferelor și i-a sfătuit să recurgă la meditație dacă au probleme cu somnul în perioada competiției, informează AFP.

„Le spunem clar și fără echivoc că nu vom închide ochii în astfel de situații și chiar că vom interzice folosirea de Stilnox”, a explicat John Coates, președintele AOC.

Stilnox este un sedativ despre care s-a scris mult în legătură cu sportul, după ce dublul campion olimpic la natație, Grant Hackett, retras din activitatea sportivă în 2008, a dezvăluit că spre finalul carierei a fost dependent de acest medicament, prescris de medicul echipei Australiei.

John Coates a mărturisit că Hackett i-a explicat că folosirea acestui somnifer puternic era considerată ceva normal în perioada 2004-2008.

Comitetul olimpic a precizat că interdicția privind folosirea somniferelor va fi reamintită stafului medical și tuturor sportivilor, indiferent de disciplină, la intrarea în satul olimpic din Londra.

„Suntem îngrijorați de cercul vicios pe care îl pot trăi sportivii care consumă cafeină pentru îmbunătățirea performanțelor și au nevoie apoi să ia Stilnox pentru a dormi. Nu știm în ce măsură este răspândită această practică și nu vrem să facem o vânătoare de vrăjitoare, dar misiunea noastră principală este de a proteja sănătatea sportivilor noștri. Sportivii sunt încurajați să mediteze și să recurgă la alte metode de relaxare”, a afirmat John Coates. ( Leila Bolat, leila.bolat@mediafax.ro)