Start! Campionatul Mondial de handbal masculin începe azi în Polonia și Suedia, dar fără România

Publicat: 11 01. 2023, 08:30

Campionatul Mondial de handbal masculin ia startul azi în Polonia și Suedia! România va lipsi și la acest turneu final, la care vor participa nu mai puțin de 32 de reprezentative.

România nu s-a mai calificat la un turneu final mondial din 2011, când s-a clasat pe locul 19.

Cele 32 de echipe au fost împărţite în opt grupe, iar prima partidă va avea loc miercuri seară, la Katowice, între Polonia şi Franţa, în grupa B.

Componenţa grupelor este: Spania, Muntenegru, Chile, Iran (grupa A), Franţa, Polonia, Slovenia, Arabia Saudită (B), Suedia, Brazilia, Uruguay, Capul Verde (C), Ungaria, Islanda, Portugalia, Coreea de Sud (D), Germania, Serbia, Algeria, Qatar (E), Macedonia de Nord, Olanda, Norvegia, Argentina (F), Croaţia, Egipt, Maroc, SUA (G) şi Belgia, Danemarca, Tunisia, Bahrain (H).

Start! Campionatul Mondial de handbal masculin începe azi în Polonia și Suedia, dar fără România

Primele trei clasate se vor califica în grupele principale, de unde echipele de pe locurile 1-2 vor ajunge în sferturile de finală, eliminatorii, spre semifinale şi ulterior în lupta pentru medalii.

Danemarca este campioana mondială en titre și a cucerit al doilea său titlu consecutiv, la Cairo, acum doi ani, după ce a învins în finală echipa Suediei cu scorul de 26-24 (13-13).

Suedia, finalistă olimpică în 2012 şi europeană în 2018, aleargă în continuare după primul său titlu după cel continental din 2002.

În finala mică, Spania a învins Franţa cu 35-29.

România, pe locul 2 în preliminariile pentru Euro

Dintre cele 32 de echipe naţionale aflate la startul calificărilor pentru Euro, 20 vor obţine ”biletul” pentru turneul final din 2024, găzduit de Germania, între 10-28 ianuarie.

Primele două echipe se califică la Campionatul European, dar și cele mai bune patru locuri 3 din cele 8 grupe.

Deocamdată, România se află pe locul 2, într-o grupă echilibrată, în care chiar și Insulele Feroe poate încurca formațiile mai bine cotate.