Zece fotbaliști de la echipa națională a Eritreei au cerut azil politic în Botswana

Publicat: 17 10. 2015, 15:36
Actualizat: 05 07. 2016, 23:10

Nu este prima dată când jucători de la echipa Eritreei s-au folosit de deplasarea în străinătate pentru a fugi din țară. De fapt, este deja o tradiție. Șase jucători de la echipa națională de fotbal au dezertat la o deplasare în Angola, în 2007, potrivit The Washington Post.

Doi ani mai târziu, 12 jucători au rămas în Kenya. Un număr de 17 fotbaliști, „la pachet” cu medicul echipei, au rămas în Uganda în 2012. În total, cel puțin 45 de membri ai echipei naționale de fotbal au dezertat în ultimii ani. Cifra nu include jucătorii de la cluburi locale precum Red Sea FC, de la care au  „dispărut” cel puțin 17 jucători.

Gestul jucătorilor este de înțeles. La începutul acestui an, Organizația Națiunilor Unite a lansat un raport  în care a acuzat guvernul eritreean de „încălcări sistematice, răspândite și grave ale drepturilor omului”, și a arătat că o anchetă desfășurată pe parcursul unui an a găsit dovezi de crime împotriva umanității.  Un număr mare de locuitori din Eritreea și-au riscat viața să fugă din țară în ultimii ani, devenind refugiați, în încercarea de a scăpa de arestări arbitrare și detenție.