ORDONANȚĂ MILITARĂ NR. 3. Virusolog la Universitatea din București: Restricţiile suplimentare pentru vârstnici sunt evident o EXAGERARE discriminatorie! Să impui un interval orar al ieşirilor din casă este ABERANT!

ORDONANȚĂ MILITARĂ NR. 3. Virusolog la Universitatea din București: Restricţiile suplimentare pentru vârstnici sunt evident o EXAGERARE discriminatorie! Să impui un interval orar al ieşirilor din casă este ABERANT!
Publicat: 25/03/2020, 11:03
Actualizat: 07/04/2021, 02:52

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu consideră că măsurile anunțate de autorități pentru reducerea circulației persoanelor cu vârste de peste 65 de ani sunt, în mod evident, o exagerare.

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu, cadru didactic al Departamentului de Botanică şi Microbiologie al Facultății de Biologie a Universității București, profesor titular al disciplinelor Microbiologie generală, Imunobiologie, Imunologie clinică și Virologie medicală, autorul a numeroase studii cunoscute la nivel internațional. Doctor în Științe Biologice, a răspuns, pentru Gândul.ro, la întrebările declanșate de emiterea Ordonanței Militare nr. 3 privind măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, care vizează limitarea circulației persoanelor de peste 65 de ani.

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu a realizat câteva articole, pe platforma online a Universității București, privind un istoric al pandemiilor: de la variolă, la noul tip de coronavirus , dar și despre „COVID-19: contagiozitate, mutații și memorie imunitară”. Conform prof. univ. dr. Grigore Mihăescu, „ COVID-19, agentul celei mai mari pandemii din ultimii 100 de ani, a provocat până acum (18 martie, data publicării – n.r.) peste 6000 de decese, o stare de îngrijorare globală fără precedent şi schimbarea fundamentală a planurilor noastre, sociale şi individuale, cel puţin pentru viitorul imediat”.

Care este opinia dumneavoastră privind eficiența măsurilor anunțate de autorități – carantina pentru persoanele de peste 65 de ani – în limitarea răspândirii COVID-19?

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu: Nu vreau să vă dezamăgesc, nici pe D-voastră şi nici pe cei care eventual ar lua cunoştinţă de comentariul meu! Eu am sărit bine de 70 şi aş putea fi bănuit de subiectivism! Desigur, vârstnicii, în general, sunt grupul major de risc pentru toată gama de patologii, de la banala răceală comună, trecând prin patologia cardiovasculară, până la neoplaziile de prostată (la bărbaţi)! Restricţiile suplimentare care îi vizează pe vârstnici sunt, în mod evident, o EXAGERARE discriminatorie! Să impui un interval orar al ieşirilor din casă este ABERANT! Lasă-i să-şi aleagă singuri momentul prielnic al ieşirii! Eu i-aş sfătui, nu numai pe vârstinici, să poarte o BOTNIŢĂ protectoare (ca în romanul DESCULŢ al lui Z. Stancu), confecţionată în casă, pt că virusul se transmite prin aerosolii purtaţi de curenţii de aer!

Când va fi, din punctul dvs de vedere, vârful epidemiologic și când vă așteptați să se încheie pandemia?

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu: La întrebarea duratei pandemiei este greu de dat un răspuns, chiar şi de către cei mai avizaţi epidemiologi! O epidemie începe brusc, are o durată de 6-8 săpt, apoi intensitatea diminuează! Ăsta e modelul clasic al evoluţiei în timp, dar aici este vorba de un VIRUS NOU, rezultat printr-un proces de recombinare între moleculele genomice (ARN) a 2 virusuri, posibil din familia CORONA, dar nu în mod obligatoriu! Fiind nou, cel puţin din punct de vedere genetic, orice prognoză este hazardată!

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Reghecampf și greșeala vieții. Prodanca îl vrea în pușcărie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”