131.987 lei pe TOMOGRAFE PENTRU COPACI. Primăria va putea evalua rezistența arborilor din Capitală

Publicat: 28 08. 2018, 11:34

„Primăria Municipiului București,(….) a achiziționat două aparate de tomografiere a arborilor, folosite pentru a evalua starea de sănătate a arborilor maturi din București și în special a exemplarelor valoroase, în scopul conservării și păstrării lor. Cele două aparate vor contribui la creșterea gradului de siguranță a cetățenilor: aparatele permit identificarea arborilor bolnavi sau îmbătrâniți și a ramurilor cu potențial risc de desprindere. Tratarea acestora în mod corespunzător, după stabilirea diagnosticului, reduce riscul de prăbușire a copacilor, la care ar fi expuși trecătorii”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei.

Aparatele Tomograful Sonic PICUȘ 3 și Tomograful electric TreeTonic 3 sunt echipamente cu TEHNOLOGIE IMAGISTICĂ pentru inspecția arborilor, prin care se va stabili și aplica tipul de intervenție adecvată: au capacitate de stocare de peste 100 de tomografe, sunt dotate cu bluetooth, iar tomografia arborelui poate fi vizualizată în timp real prin intermediul unui laptop. Valoarea totală a celor două tomografe este de 131.987 lei fără TVA.

„Fiind dotate cu sistem GPS, aparatele stochează, de asemenea, locația exactă a arborelui tomografiat. Aparatele măsoară rapiditatea de propagare a undelor sonore în țesutul lemnos și identifică țesuturile afectate într-un mod non-invaziv. Majoritatea bolilor și a rănilor arborilor duc la apariția de fracturi, cavități sau putregai care modifică elasticitatea și densitatea țesutului lemnos. Rapiditatea de propagare a undelor sonore este direct influențată de aceste modificări din țesut investigate de cele două aparate”, mai spune sursa citată.