Agenția Europeană a Medicamentului nu se pronunță pe tema legăturii dintre vaccinul AstraZeneca și tromboze

Publicat: 06 04. 2021, 17:25
Actualizat: 07 04. 2021, 13:01
Sursă Foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Agenția Europeană a Medicamentului a transmis că desfășoară analize pentru a afla dacă vaccinul anti-COVID AstraZeneca poate fi corelat cu apariția unor cheaguri rare de sânge. Demersul EMA vine după ce un înalt oficial din cadrul Agenției a afirmat într-un interviu că există o astfel de legătură.

Agenția Europeană a Medicamentului nu se pronunță în legătură cu legăturile dintre vaccin și cheagurile de sânge

Comitetul de securitate al Agenției Europene a Medicamentului „încă nu a ajuns la o concluzie și revizuirea este în curs de desfășurare”, transmite EMA printr-un comunicat de presă.

Potrivit Agenției, o decizie privitoare la acest subiect ar trebui să fie anunțată miercuri sau joi.

Informațiile transmise de Agenție apar după ce Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare în cadrul Agenției, a afirmat, într-un interviu pentru ziarul italian Il Messaggero: „Putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă”.

„Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există un link, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă”, mai spune Cavaleri în interviul acordat ziarului italian.

Numărul cazurilor de tromboză, în creștere

Câteva zeci de cazuri de tromboze au fost deja identificate, cele mai multe dintre acestea ducând la deces. Spre exemplu, în Marea Britanie, au existat 30 de cazuri și șapte decese dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate începând cu 24 martie.

Specialistul în microbiologie medicală la Universitatea din East Anglia Paul Hunter, a afirmat că „dovezile indică mai degrabă în direcția că vaccinul Oxford-AstraZeneca este într-adevăr cauza”, transmite AFP.

Olanda și Germania au modificat deja schemele de vaccinare cu AstraZeneca

Olanda suspendă temporar vaccinarea cu AstraZeneca în cazul persoanelor cu vârste sub 60 de ani, după decesul unei femei care a fost vaccinată cu acest ser, au anunțat autoritățile pe 4 aprilie.

Și autoritățile din Germania au hotărât ca vaccinul AstraZeneca să fie administrat doar cetățenilor care au cel puțin 60 de ani.