Olanda suspendă vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani. Decizia, luată după moartea unei femei

Olanda suspendă vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani. Decizia, luată după moartea unei femei
Olanda a decis suspendarea temporară a vaccinării cu serul AstraZeneca. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03/04/2021, 13:29

Olanda suspendă temporar vaccinarea cu AstraZeneca în cazul persoanelor cu vârste sub 60 de ani, ca urmare a decesului unei femei care a fost vaccinată cu acest ser.

Decizia a fost anunțată în cursul zilei de sâmbătă de către Ministerul Sănătății din această țară, informează Aleph News.

Astfel, ca urmare a deciziei autorităților, aproximativ 10.000 de programări la vaccinarea cu serul AstraZeneca vor fi anulate.

Hotărârea de suspendare a vaccinării a fost luată în urma ultimelor rapoarte ale Agenției de Monitorizare a Medicamentelor (Lareb) și a discuțiilor cu autoritățile sanitare.

Olanda suspendă vaccinarea cu AstraZeneca. Reacția companiei

Reprezentanții companiei AstraZeneca au declarat că păstrează legătura cu autoritățile olandeze și sunt dispuși să răspundă la orice întrebare legată de vaccin.

„Autoritățile din Marea Britanie, Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății au ajuns la concluzia că beneficiile utilizării vaccinului nostru pentru a proteja oamenii de acest virus mortal depășesc semnificativ riscurile la toate grupele de vârstă“, au transmis reprezentanții AstraZeneca.

Agenția olandeză Lareb, care analizează efectele secundare ale vaccinului, a declarat vineri că a primit cinci rapoarte de tromboză extinsă, inclusiv o femeie care a murit, cazuri apărute după vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Și Germania a modificat schema de vaccinare cu serul AstraZeneca

Autoritățile din Germania au decis că vaccinul AstraZeneca va putea să fie administrat doar cetățenilor care au cel puțin 60 de ani.

Declarația a fost făcută marți de cancelarul țării, Angela Merkel, care a decis să urmeze o recomandare venită din partea Comitetului de Vaccinare al țării.

Decizia vine după raportarea unui număr de 31 de cazuri de tromboze apărute în cazul unor persoane care au primit prima doză a vaccinului AstraZeneca.

Ministrul Sănătății de la Berlin, Jens Spahn, a declarat că persoanele din grupul de vârstă 60-69 de ani care doresc să se vaccineze o pot face fără să stea pe gânduri.

Decizia autorităților germane este valabilă la nivel național și a fost luată imediat ce autoritățile din capitala Berlin au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani, ca urmare a apariției unor noi date referitoare la reacțiile adverse ale acestui ser.