Alertă la centrele de transfuzii. Sângele, verificat suplimentar după ce șase oameni au murit din cauza virusului West Nile

Publicat: 12 09. 2017, 10:48
Actualizat: 12 09. 2017, 11:15

„Se verifică suplimentar sângele donat la centrele de transfuzii, după ce am avut cele 22 de cazuri de infecții cu West Nile și șase decese. Dar acest lucru se întâmplă de câteva luni, pentru că poate veni un donator cu West Nile și el să nu știe, ceea ce ar putea duce la infectarea altor persoane. Este doar o formă în plus de verificare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore.

Directorul Centrului de Transfuzii din Capitală, Doina Goșa, a spus, pentru MEDIAFAX, că, în prezent, se colectează o eprubetă în plus atunci când o persoană dorește să doneze sânge.

„În general, acest virus se găsește în zonele joase, de câmpie, acolo unde sunt lacuri, păduri și, bineînțeles, țânțari. Pot fi persoane infectate, dar care nu știu acest lucru pentru că, în prima fază, se manifestă ca o simplă răceală, un pic de febră și nu merg la spital. Sunt persoane a căror imunitate este scăzută, vorbim de bătrâni sau bolnavi cronic, la care se agravează. Noi facem aceste verificări suplimentare de când a apărut primul caz de West Nile în București, adică de prin 2012-2013. Practic, colectăm o eprubetă în plus de sânge de la donator, pe care o analizăm special în vederea depistării acestui virus”, a subliniat Goșa.

În acest an au fost confirmate 22 de cazuri de meningite cu virus West Nile, dintre care șase decese, înregistrate în București, Buzău, Brăila și Olt, potrivit Ministerului Sănătății (MS).

Conform sursei citate, toate aceste cazuri, depistate și înregistrate în România, sunt cazuri sporadice și în momentul de față „nu comportă riscul unei epidemii de amploare”.