Angela Merkel, PĂCĂLITĂ de doi farsori ruși care s-au dat drept fostul președinte al Ucrainei, Poroșenko. Cum a reacționat fostul cancelar al Germaniei

Publicat: 22 02. 2023, 09:16
Angela Merkel și fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroshenko/Sursă Foto - Europolitics

Angela Merkel a fost păcălită, la telefon, de doi farsori ruși care s-au dat drept fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko.

Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a căzut în capcana unor farsori ruși care, într-o conversație telefonică, l-au imitat pe fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, după cum arată fragmente din discuție publicate luni.

Astfel, Angela Merkel a căzut victimă rușilor care s-au dat drept fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko arată extrase din conversația publicată luni.

„Pot confirma un apel telefonic cu un interlocutor care a pretins că este fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko”, a declarat o purtătoare de cuvânt a lui Merkel.

Convorbirea telefonică a avut loc la 12 ianuarie, iar traducerea germană-ucraineană a fost asigurată de serviciul lingvistic al Ministerului de Externe, a adăugat biroul lui Merkel.

Ulterior, ministerul a confirmat că a tradus convorbirea.

În înregistrarea făcută publică, falsul Poroșenko îi cere părerea lui Merkel despre războiul din Ucraina, acordul de la Minsk, dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko și cererile Poloniei de reparații pentru crimele Germaniei naziste.

Spre final, presupusul Poroșenko a sugerat chiar să continue să vorbească în limba rusă pentru a-l ”enerva pe Putin”.

„Nu, cu siguranță nu vom face asta… rusa mea este chiar mai proastă decât era în 2014”, a răspuns Merkel.

Cine sunt cei doi farsori

Merkel a spus în înregistrare că acordul de la Minsk a făcut ca Ucraina să câștige timp prețios.

Cu toate acestea, ea nu a spus nimic relevant, s-a pronunțat în favoarea unității Occidentului în conflictul cu Rusia și a subliniat că nu dorește ca un ”al doilea front public” să fie creat dincolo de canalele oficiale.

„Mi-ar conveni ca această conversație să rămână o conversație între noi doi și să nu facem nicio activitate de presă majoră”, a spus Merkel în timpul convorbirii telefonice, potrivit Politico.

Sursa menționată a notat că, la final, a fost clar că Merkel s-a simțit incomodată de unele întrebări și a dorit să încheie convorbirea.

„Deoarece interlocutorul nu a explicat scopul apelului său și în intervențiile sale verbale subiectele interogate s-au schimbat constant, fostul cancelar a avut impresia unei conversații neprofesionale”, a declarat biroul lui Merkel pentru Kontraste.

„Acest lucru se mai întâmplă din când în când. Încercăm din partea guvernului să fim cât se poate de atenți și, de asemenea, să ne asigurăm și să ne asigurăm întotdeauna înainte de a se conveni astfel de discuții între noi”, a declarat, luni, Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt principal al actualului guvern.

Cei doi farsori sunt Alexei Stolyarov și Vladimir Kuznetsov, cunoscuți sub numele de Lexus și Vovan.

Aceștia au păcălit în repetate rânduri celebrități și politicieni, inclusiv pe președintele polonez Andrzej Duda și pe fostul lider britanic Boris Johnson.