ANSVSA a suspendat activitatea a 32 de automate pentru distribuirea laptelui

Publicat: 17 03. 2013, 17:54
Actualizat: 29 07. 2014, 21:24

ANSVSA a suspendat activitatea a 32 de automate pentru distribuirea laptelui. 

Numărul total al automatelor pentru distribuirea laptelui existente în România este de 335 de automate. 

„Automatele pentru distribuirea laptelui sunt alimentate din producția unor ferme. În cazul în care există suspiciuni de depășire a limitei de aflatoxină M1 pentru o fermă, laptele provenind de la aceasta fermă este oprit de la livrare și comercializare, deci nu mai alimentează automatele unde furnizează în mod obișnuit lapte”, se arată într-un comunicat al ANSVSA. 

Precizarea ANSVSA vine după în presă au apărut informații privind suspendarea activității a 300 astfel de automate.

Comercializarea laptelui prin aceste automate va fi reluată numai în momentul în care buletinele de analiză demonstrează că laptele este bun pentru consum.

Reprezentanții autorității sanitar-vetrerinare spun că aceasta este o măsură de prevenire a pătrunderii pe piață a unor produse care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Acțiunea demarată de ANSVSA, de intensificare a controalelor pentru laptele materie primă este în curs de finalizare și a vizat ferme, centre de colectare, unități de procesare și automate de distribuire a laptelui. Rezultatele acțiunii vor fi făcute publice în cursul săptămânii viitoare, dupa finalizarea centralizării datelor de la nivel național.

Lapte cu aflatoxină peste limita admisă a fost depistat la trei ferme, două centre de colectare și două centre de procesare, în urma controalelor demarate la nivelul tuturor unităților, de la cele de producție la cele de procesare.