ANUNȚ. Alexandru Rafila: „Așa cum arată lucrurile acum, 1 iunie ar putea veni cu relaxare suplimentară”

Publicat: 26 05. 2020, 09:38
Actualizat: 06 04. 2021, 22:41
Alexandru Rafila: „Mă aștept ca la jumătatea lunii decembrie să avem foarte multe cazuri de COVID-19 în spitale și foarte multe decese!”

Profesorul Alexandru Rafila a precizat că situația epidemiologică din România, în ceea ce privește limitarea răspândirii Covid-19, esteyba  încurajatoare. Mai mult, reprezentantul țării noastre la OMS susține că dacă lucrurile merg la fel ca până acum, data de 1 iunie va aduce noi măsuri de relaxare.

„Așa cum arată lucrurile acum s-ar putea gândi o relaxare suplimentară de la 1 iunie. Cu o condiție: să fim pregătiți cu toate procedurile. Ele trebuie comunicate și exersate pentru că altfel doar o să le comunicăm la data de 1 iunie și implementarea va veni mai târziu.”, a declarat Rafila, la Antena 3.

Alexandru Rafila recomandă păstrarea distanței sociale și dupa 1 iunie

„Ar trebui să renunțăm la termenul acesta periculos de distanțare socială și să-i spunem distanțare fizică. Vorbim puțin mai tare, ne auzim și de la un metru și jumătate”, spune Rafila.

În ceea ce privește creșterea numărului de noi îmbolnăviri în weekend, Rafila spune că nu este îngrijorătoare deocamdată.

„Avem o creștere ușoară a numărului de cazuri sâmbătă și duminică, dar știm că sâmbăta și duminica se testează mai puțin. Mâine o să avem o cifră mai apropiată de adevăr.”, a mai spus profesorul Alexandru Rafila.

Cum vor fi aleși în România oamenii din studiul ce va arăta imunizarea populației la COVID-19

Oamenii care vor participa la testarea pentru coronavirus de la nivel național ce va începe în luna iunie în România vor fi selectați aleatoriu, din fiecare regiune a țării și pe nouă grupe de vârstă, din rândul persoanelor care se vor prezenta pentru diverse alte analize sau controale de sănătate la clinici, spitale, ambulatorii.

„Modul în care se selectează cei care vor participa la această testare este cel aleatoriu. Se vor alege persoane aparținând unor categorii de vârstă, din 10 în 10 ani. Sunt persoane care se vor prezenta în diverse spitale, în ambulatorii de specialitate, camere de gardă, pentru efectuarea de analize pentru orice fel de afecțiune sau pentru o verificare a stării de sănătate pur și simplu, și de la ele se va recolta, pe baza unui consimțământ informat și semnat, o cantitate de ser”, a explicat Alexandru Rafila la Digi24.