TESTARE. Cum vor fi aleși în România oamenii din studiul ce va arăta imunizarea populației la COVID-19

TESTARE. Cum vor fi aleși în România oamenii din studiul ce va arăta imunizarea populației la COVID-19
TESTARE. Ministrul Sănătății a stabilit atribuțiile instituțiilor pentru recoltarea probelor în vederea depistării infecțiilor cu SARS-CoV-2 / Sursă foto / Shutterstock / caracter ilustrativ
Publicat: 26/05/2020, 08:52
Actualizat: 06/04/2021, 22:42

Oamenii care vor participa la testarea pentru coronavirus de la nivel național ce va începe în luna iunie în România vor fi selectați aleatoriu, din fiecare regiune a țării și pe nouă grupe de vârstă, din rândul persoanelor care se vor prezenta pentru diverse alte analize sau controale de sănătate la clinici, spitale, ambulatorii.

„Modul în care se selectează cei care vor participa la această testare este cel aleatoriu. Se vor alege persoane aparținând unor categorii de vârstă, din 10 în 10 ani. Sunt persoane care se vor prezenta în diverse spitale, în ambulatorii de specialitate, camere de gardă, pentru efectuarea de analize pentru orice fel de afecțiune sau pentru o verificare a stării de sănătate pur și simplu, și de la ele se va recolta, pe baza unui consimțământ informat și semnat, o cantitate de ser”, a explicat Alexandru Rafila la Digi24.

Ce este un studiu de seroprevalență și cum vor fi aleși la nivel național oamenii din studiul ce va arăta imunizarea populației la COVID-19

Testarea națională pe care o face Ministerul Sănătății în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică constituie așa-numitul studiu de seroprevalență, care urmărește să vadă în ce măsură populația țării a trecut prin boală. Persoanele vor fi testate pentru a vedea dacă au anticorpi de COVID-19. Este un studiu ce poate ajuta în cazul unui eventual al doilea val de îmbolnăviri.

„Ne arată care persoane au trecut prin infecție și au anticorpi, care au fost categoriile de vârstă cele mai afectate, care au fost locurile cele mai afectate, mediile cele mai afectate (urban/rural), iar autoritățile de sănătate publică să știe la ce să se aștepte, care a fost circulația virusului și ce măsuri să ia eventual în toamnă, dacă cumva vom asista la un al doilea val”, a arătat Alexandru Rafila.

Câte persoane vor fi testate în fiecare județ

Aceste testări trebuie să fie semnificative din punct de vedere statistic, a explicat Alexandru Rafila. Pentru aceasta, se va ține cont de cele opt regiuni de dezvoltare ale României, inclusiv Bucureștiul, de grupele de vârste recomandate de OMS (nouă grupe, din zece în zece ani: 0-9 ani, 10-19 ani, 20-29 de ani etc), de sexul subiecților și de mediile de proveniență (rural/urban). „O să avem un eșantion mediu de circa 700 de persoane din fiecare județ, din cele 9 grupe de vârstă, dacă luăm un județ mediu, ca populație, cu 450.000 de locuitori”, a menționat Rafila.

Oamenilor li se va prezenta un chestionar, vor fi întrebați dacă vor să participe la studiu și li se va cere consimțământul. Asta se va întâmpla în momentul în care ei vor veni oricum să-și facă alte analize. În niciun caz nu vor fi chemați, convocați undeva special pentru aceasta, a subliniat Alexandru Rafila.

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, declara duminică la Digi24 că testarea pentru studiul de seroprevalență al COVID-19 în România va include în jur de 30.000 de oameni, un eșantion care a fost calculat proporțional cu populația României.

Secretarul de stat a spus că INSP va conduce această testare, iar Ministerul Sănătății va pune la dispoziție infrastructura necesară.

„Probabil vor fi testate 30.000 de persoane, pe eșantioane de vârstă, ca să vedem câți s-au imunizat la Covid-19”, a estimat Horațiu Moldovan.

El a adăugat că recent au apărut teste rapide mult mai precise, aprobate de OMS, care vor fi folosite și în România, pentru a reduce cât mai mult marja de eroare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația