Aparat care depistează Hepatita B și C în zece minute, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

Publicat: 14 08. 2019, 19:24
Veste uriașă: Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat când va fi distribuit vaccinul anticoronavirus! / Sursa Foto: Mediafax Foto

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a fost achiziționat și amplasat un aparat care poate depista în aproximativ 10 minute bolile ficatului, mai exact infecțiile cu virusurile hepatitice B și C sau cirozele hepatice.

Aparatul a costat 120.000 de euro și a fost cumpărat cu bani de la Consiliul Județean și din fondurile spitalului.

„Un aparat deosebit care se referă la evaluarea structurii hepatice în profunzime. Mai există un astfel de aparat în Iași, dar de generație aceasta mai există doar unul în țară, la București. Ne bucurăm că pacienții noștri și noi, ca diagnosticieni, putem să beneficiem de o asemenea tehnologe de primă linie. Un astfel de aparat ne ajută să facem acele dosare pentru tratamentul modern al infecției cu virus hepatitic B și C rapid, nu mai durează 6-7 zile până avem rezultatul unei analize, și avem rezultatul gradului de fibroză în nici zece minute”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, în cadrul unei conferințe de presă.

30 de pacienți s-au înscris deja pentru a fi diagnosticați cu ajutorul acestui aparat. Dispozitivul medical funcționează cu ultrasunete, iar medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și-au propus să trateze în jur de 300 de pacienți până la sfârșitul acestui an.