ArcelorMittal Galați: Vizita lui Mittal a vizat „o analiză obișnuită a activității”

Publicat: 18 05. 2012, 10:37
Actualizat: 25 06. 2013, 14:26

Vizita președintelui ArcelorMittal, Lakshmi N. Mittal, la combinatul ArcelorMittal Galați a vizat „o analiză obișnuită a activității”, acesta inspectând joi principalele echipamente de producție și discutând cu manageri locali și cu muncitori, a anunțat vineri compania.

Mittal a apreciat „dinamica bună a rezultatelor” în domeniile securitate și sănătate în muncă și calitate, dar și progresele obținute la furnalul 5, după modernizarea completă a acestuia, se arată într-un comunicat al companiei.

Totodată, Mittal a declarat că are încredere că echipa din România va depăși dificultățile actuale generate de situația pieței.

Miliardarul indian Lakshmi Mittal este președintele, CEO-ul și proprietarul grupului ArcelorMittal.

„Nu se cunosc motivele pentru care domnul Mittal face această vizită. Există însă informații care arată că vizita acestuia ar putea avea legătură cu situația legată de energie și de starea unității de la Galați”, a declarat, joi liderul sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal Galați, Gheorghe Tiber.

Oferta ArcelorMittal Galați, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România, de achiziție a electricității prin bursa de profil OPCOM a fost anulată, în martie, întrucât combinatul nu a primit nicio ofertă de vânzare. Compania viza cumpărarea unei cantități de energie de 3,15 milioane MWh (aproximativ 5% din consumul național), pentru o perioadă de doi ani.

Conducerea companiei a anunțat ulterior că nu a lansat o nouă ofertă pentru achiziționarea de energie pe OPCOM pentru că nu au existat semnale că această operațiune ar avea succes și că unitatea din Galați se află în continuare într-o situație dificilă, fiind nevoită să cumpere energie de pe Piața pentru Ziua Următoare, ceea ce îi afectează sustenabilitatea.

Anterior lansării lciitației pe OPCOM, ArcelorMittal Galați contactase Nuclearelectrica pentru a cumpăra energie la preț redus, însă compania de stat a transmis că nu dispune de suficientă electricitate pentru acoperirea cererii combinatului.

În ultimii doi ani combinatul siderurgic a cumpărat energie prin OPCOM. Contractul încheiat în 2010 cu Hidroelectrica a intrat în atenția Comisiei Europene, pentru că prețul s-a plasat cu mult sub valorile de pe piață.

Pe de altă parte, ArcelorMittal Galați a anunțat săptămâna trecută că ar putea renunța la producția de piese mecanice noi, una dintre principalele activități ale Uzinei de Piese de Schimb și Reparații Siderurgice. Peste 350 de muncitori au oprit atunci lucrul și au cerut explicații.