Arestările din Vama Siret, copia acțiunilor Ploiești 2006 și Otopeni 2007. Vezi aici ce au pățit cei 21 de vameși din Otopeni acuzați că au comis 8.121 de fapte de corupție

Redactor:
Gabriela Stefan
Arestările din Vama Siret, copia acțiunilor Ploiești 2006 și Otopeni 2007. Vezi aici ce au pățit cei 21 de vameși din Otopeni acuzați că au comis 8.121 de fapte de corupție
Cazul polițiștilor de frontieră și al vameșilor de la Siret pare tras la indigou după alte două dosare instrumentate de DNA: cel al vameșilor de la Otopeni(rechizitoriu finalizat în 2007, când a fost trimis instanței de judecată) și cel al vameșilor de la Ploiești (rechizitoriu finalizat în 2006, când a fost trimis instanței de judecată).

Cazul polițiștilor de frontieră și al vameșilor de la Siret paretras la indigou după alte două dosare instrumentate de DNA: cel alvameșilor de la Otopeni(rechizitoriu finalizat în 2007, când a fosttrimis instanței de judecată) și cel al vameșilor de la Ploiești(rechizitoriu finalizat în 2006, când a fost trimis instanței dejudecată). Potrivit procurorilor, 21 de vameși de laOtopeni au comis în mai puțin de un an de zile 8121 fapte decorupție. La rândul lor, cei 16 vameși de la Ploieștirefuzau să dea liber mărfurilor prin vamă până nu primeau șpagă:bani, vin, miere, îmbrăcăminte, încălțăminte.

Deși au trecut patru și, respectiv, trei ani de când au ajuns pemasa judecătorilor, ambele dosare nu au primit până acum nici osentință. Vă prezentăm în continuare stadiul celor două cauze.

1) Dosarul vameșilor de la Otopeni

• Datafinalizării rechizitoriului: decembrie 2007

•Inculpați: 21 de vameși de la Biroul VamalOtopeni

•Acuzațiile: luare de mită și primire de foloasenecuvenite

• Cât au stat înarest: zero zile, pentru că judecătorii nu au admiscererea de arestare preventivă

• Stadiuldosarul: faza de judecată la prima instanță, respectivTribunalul Buzău (nu s-a pronunțat nici o sentință)

• Ce s-aîntâmplat până acum în dosar: 21 de termene de judecată;în plus, dosarul a fost suspendat de două ori pentru că s-auridicat excepții și a fost trimis la Curtea Constituțională, unde astat, în total, un an și jumătate

2) Dosarul vameșilor de la Ploiești

• Datafinalizării rechizitoriului: decembrie 2006

•Inculpați: 16 vameși de la Biroul VamalPloiești

•Acuzațiile: luare de mită

• Cât au stat înarest: unii dintre ei au fost arestați preventiv 29 dezile, după care au fost eliberați, iar alții nu au primit delocmandate de arestare

• Stadiuldosarul: faza de judecată la prima instanță, respectivTribunalul Ploiești(nu s-a pronunțat nici o sentință)

• Ce s-aîntâmplat până acum în dosar: 57 de termene dejudecată

Vameșii de la Otopeni, 8121 fapte de corupție înperioada decembrie 2005 – septembrie 2006

În actul de inculpare al procurorilor se arată că cei 21 delucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Otopeni au săvârșit, înperioada decembrie 2005 – septembrie 2006, în total,8.121de fapte de corupție (luare de mită și primire de foloasenecuvenite) primind, în total, suma de 81.470 RON.

Redăm în continuare principalele aspecte constate deprocurori, așa cum rezultă din documentele oficiale aleDNA:

• „Ancheta efectuată încauză a evidențiat existența, în cadrul Biroului Vamal Otopeni, aunui mecanism infracțional de mari proporții în care dareași luarea de mită nu numai că deveniseră obicei, dar au căpătatcaracterul unor acțiuni firești, cotidiene.

În concret, angajați ai unor firme de comisionari vamali au dat,în mod repetat, diferite sume de bani lucrătorilor vamali, pentrua-i determina să îndeplinească sau după caz să nu îndeplineascăacte privitoare la îndatoririle lor de serviciu. Spreexemplu, s-a ajuns chiar la situația în care, neavând suma”potrivită” de 10 RON cât se plătea în general pentru verificareafiecărei declarații vamale, mituitorii să ceară „rest” lucrătorilorvamali. Au fost înregistrate situații în care anumițilucrători vamali le atrăgeau atenția comisionarilor când „uitau” săle dea mită pentru lucrările vamale supuse controlului.

• La Biroul VamalOtopeni au desfășurat activități 54 de firme de comisionariatvamal, însă cercetările au evidențiat cu preponderență oferireamitei și a foloaselor necuvenite doar din partea angajaților a douăsocietăți comerciale. În cursul anchetei penale a fostfolosit un investigator sub acoperire autorizat să acționeze decătre Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere acorupției și care a desfășurat activități de comisionariat vamal încadrul Biroului Vamal Otopeni. Sistemul infracțional creata impus angajaților firmelor de comisionariat vamal să dea mitălucrătorilor vamali pentru a nu se ajunge la întârzierinejustificate în cadrul procedurilor vamale.

• În mod normal,lucrările aflate la un compartiment vamal sunt verificate de cătrelucrătorul vamal, în ordinea depunerii lor. În realitate, dinprobe, s-a stabilit că, de exemplu, o declarație vamală careurmează să fie repartizată de la compartimentul Repartiție-selecțiela compartimentul Control documentar poate deveni din primaultima. De asemenea, într-un alt exemplu, declarantul vamalpoate aștepta timp îndelungat până când lucrătorul vamal sedeplasează la locul unde se află marfa pentru a efectua controlulfizic, dacă nu este „stimulat”. Durata mare de timp în care s-arputea desfășura procedurile vamale poate avea drept consecințe fieachitarea unor taxe suplimentare pentru depozitarea mărfurilor înlocurile special amenajate, fie pierderea de către comisionariivamali a clienților (importatori) deoarece interesul societățilorcomerciale este de a intra cât mai repede cu putință în posesiamărfurilor (din cauză perisabilității sau perioadei de valabilitatesau din necesitatea respectării termenelor stipulate în contracteleîncheiate de către firmele importatoare cu alți beneficiari).

• O altă situație estecea în care declarantul vamal ar trebui să refacă sau să completezedatele sau documentele vamale, fapt ce ar determina întârzieri îndesfășurarea procedurilor vamale (cu consecințele prezentate maisus, inclusiv aplicarea de sancțiuni contravenționale). Mituirealucrătorii vamali avea drept scop să-i determine pe aceștia să „nuobserve” neregulile existente în declarațiile vamale supusecontrolului sau să nu ceară documente suplimentare.”

Ce mită primeau vameșii ploieșteni: bani, vin, pungi cumiere, cafea, bluze, cămăși și încălțăminte

Procurorii DNA au avut în vedere infracțiunile săvârșite delucrătorii vamali în perioada 2004 – 2006. Redăm în continuareprincipalele fapte așa cum sunt prezentate în documentele oficialeale parchetului:

• „Din probeleadministrate de procurori a rezultat că, în perioada 2004 -august 2006, cei 16 inculpați – lucrători vamali – de la BiroulVamal Ploiești au pretins și primit, în repetate rânduri, bani șibunuri de la declaranți vamali în scopul de a le facilita (urgenta)îndeplinirea formalităților vamale. Printre declaranțiivamali se numără și inculpata Simionescu Lucia, angajată asocietății de comisionariat vamal Unitehnica SA, care, în repetaterânduri, a dat bani și bunuri lucrătorilor vamali din cadrulBiroului Vamal Ploiești, pentru a finaliza cât mai rapiddocumentele vamale întocmite clienților săi, agenți economici, careefectuau operațiuni de import-export și pe care-i reprezenta înrelația cu vama. De asemenea, din anchetă a rezultat și faptul căinculpata Stănilă Justina, în calitate de declarant vamal lasocietatea de comisionariat vamal Wim Bosman, a primit, în repetaterânduri, sume de bani de la agenții economici, pe care-i reprezentaîn relația cu Biroul Vamal Ploiești, în scopul de a urgenta(întocmirea documentației) formalitățile vamale pentru aceștia.

• Probatoriuladministrat în dosar a relevat că activitatea infracțională a avutloc într-o lungă perioadă de timp, după un plan bine elaborat înceea ce privește mecanismul de percepere a mitei, actul de serviciufiind întârziat ca urmare a neremiterii banilor. S-a ajunsastfel ca inculpații să facă din exercitarea atribuțiilor deserviciu o sursă constantă de venituri ilicite.

• Printrestratagemele des folosite de lucrătorii vamali se numără refuzul dea da liber la vamă mărfurilor, prin invocarea unor motive, cum arfi: traducerea incorectă a actelor, nefuncționarea sistemului lorde operare etc. De îndată ce reprezentanții societăților comercialerăspundeau cererii vameșilor de a le da bani, liberul la vamă eraacordat, fără a mai solicita documentele pe care le invocaserăanterior.

• Din probeleadministrate a mai rezultat că, pentru îndeplinirea formalitățilorvamale, în cele mai multe cazuri, societățile comerciale (în moddirect sau prin intermediul declaranților vamali ) au fost obligatesă dea mită, pentru ca aceste formalități să se desfășoare mairapid. Mita era dată, fie sub formă de sume de bani, fie înbunuri cum ar fi de exemplu sticle de vin, pungi cu miere, pungi decafea, răcoritoare, bluze de damă, cămăși bărbătești de firmă,produse cosmetice, încălțăminte.

• Fiecare declarantvamal își are clienții săi (societăți comerciale), care odată culăsarea documentelor pentru întocmirea declarației vamale, lăsadeclarantului vamal și diferite sume de bani, cuprinse între300.000-800.000 ROL, sau bunuri pentru a le da vameșilor carelucrau documentele respective.

În situația în care declarantul vamal ori agentul economic nudădea mită, lucrătorii vamali găseau diverse pretexte pentru aîncetini circuitul declarațiilor vamale.

Tot din analiza probelor se desprinde ideea că darea șiluarea de mită era un fapt atât de obișnuit, încât nici declaranțiivamal, nici vameșii nu se fereau unii de alții (de exemplu înbiroul SC Unitehnica lucrau 11 angajați), nici măcar atunci când înbirou se aflau persoane străine”.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Motivul pentru care persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi de Covid-19, explicat de experți
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Planul Dacia în România, dezvăluit acum: e incredibil ce are de gând cu noul model...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Inchide