Așteptările analiștilor privind perspectivele economiei României scad la minimul din regiune

Publicat: 16 02. 2012, 08:54
Actualizat: 18 02. 2012, 21:41
Așteptările experților financiari privind perspectivele economiei României în următoarele șase luni au scăzut cu 4,5 puncte în luna octombrie, la 25,5 puncte, minimul din Europa Centrală și de Est, potrivit unui studiu al institutului german ZEW.

Așteptările experților financiari privind perspectiveleeconomiei României în următoarele șase luni au scăzut cu4,5 puncte în luna octombrie, la 25,5 puncte, minimul din EuropaCentrală și de Est, potrivit unui studiu al institutului germanZEW.

Evaluarea situației economice actuale din România este, deasemenea, cea mai precaută din regiune, după o scădere de 17,9puncte, la -70,8 puncte în luna octombrie, se arată într-uncomunicat al ZEW.

În pofida estimărilor pesimiste privind economia, specialiștiiau apreciat pozitiv piața de capital românească. Aprecierileexperților consultați de ZEW privind evoluția indicelui BET alpieței de capital românești au crescut cu 1,25 puncte, la 20 depuncte în octombrie, maximul din Europa Centrală și de Est.

Analiștii au apreciat climatul economic din Europa Centrală șide Est în următoarele șase luni cu 50,9 puncte, în creștere cu 12,1puncte față de luna trecută, în timp ce percepția situației actualea scăzut cu 9,3 puncte, la -56,6 puncte.

O majoritate clară de 54,7% din specialiștii incluși în sondajulrealizat de ZEW, în cooperare cu grupul financiar Erste, seașteaptă la o recuperare economică în următoarele șase luni, doar3,8% prognozând o evoluție negativă.

Așteptările privind economia zonei euro în următoarele șase luniau urcat cu 11,9 puncte, la 56,6 puncte. Aprecierile privindsituația prezentă a economiei au scăzut în octombrie cu 6,5 puncte,la 43,4 puncte.

Institutul ZEW a analizat mai multe state din Europa Centrală șide Est, respectiv Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia,România, Serbia, Slovacia și Slovenia.

Mediafax