Avertisment transmis de Moderna: „Vom trăi cu COVID-19 pentru totdeauna”

Publicat: 14 01. 2021, 16:59
Actualizat: 06 04. 2021, 15:11
Avertisment transmis de Moderna: „Vom trăi cu COVID-19 pentru totdeauna” / Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ

Stephane Bancel, CEO al companiei Moderna, a tras un semnal de alarmă legat de perioada de timp în care coronavirusul ar putea să rămână contagios. Acesta a vorbit, miercuri, 13 ianuarie, despre situația în care omenirea ar fi nevoită să trăiască cu SARS-CoV-2 „pentru totdeauna.”

COVID-19 ar putea deveni endemic

CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, pare să fie de acord că virusul COVID-19 va deveni endemic, spunând că „SARS-CoV-2 nu va dispărea”, relatează CNBC.

„Credem că vom trăi cu acest virus pentru totdeauna”, a declarat acesta, în timpul unui discurs din cadrul conferinței JPMorgan Healthcare.

Potrivit acestuia, oficialii din domeniul sănătății vor trebui să urmărească în permanență noi variante ale virusului, astfel încât oamenii de știință să poată produce vaccinuri pentru a le combate.

Doi din 10 români s-ar vaccina împotriva COVID-19 după ce văd efectele adverse (STUDIU)

Principalele preocupări ale românilor legate de vaccinarea împotriva COVID-19 vizează eficienţa vaccinului la mutaţiile viitoare ale virusului (80%), reacţiile adverse imediate (76%), dar şi capacitatea statului de a imuniza populaţia în timp util (76%).

Doar 46% dintre români din mediul urban sunt dispuşi să se vaccineze împotriva COVID-19, în timp ce aproximativ un sfert (27%) declară că nu au luat încă o decizie în privinţa vaccinării.

Pe de altă parte, 27% declară că nu sunt de acord să se vaccineze în prezent. Totuşi, pe termen mai lung, 85% dintre românii din mediul urban s-ar vaccina împotriva COVID-19, chiar dacă o bună parte şi-ar dori să mai aştepte o perioadă pentru a se convinge că vacinul este eficient sau sigur, arată cel mai recent studiu iSense Solutions, desfăşurat în perioada 4-7 ianuarie 2021, reprezentativ pentru mediul urban.

Astfel, 40% declară că s-ar vaccina imediat ce vaccinul ar fi disponibil, în timp ce aproape 2 din 10 români (18%) îşi propun să se vaccineze doar după ce vaccinul a fost administrat unui număr suficient de mare de persoane pentru a se asigura că nu există efecte adverse pe termen scurt.

De asemenea, un alt segment important (26%) declară că ar aştepta cel puţin un an pentru a vedea efectele pe termen mediu şi lung ale vaccinului.

Doar 15% refuză să se vaccineze.