Boc sare în ajutorul jandarmilor: Premierul a pus mâna pe lopată ca să înalțe un dig la Șendreni. Vezi video

Boc sare în ajutorul jandarmilor: Premierul a pus mâna pe lopată ca să înalțe un dig la Șendreni. Vezi video
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 24/04/2012, 06:11

Premierul Emil Boc a pus mâna pe lopată și i-a ajutat pepompierii de la ISU care lucrau să înalțe digul de la Șendreni, dinjudețul Galați. Boc a încărcat un sac cu pământ și l-a pus pemal.

Premierul și-a anulat vizita în Tulcea și se va deplasaspre județul Neamț

Premierul Emil Boc și-a anulat vizita pe care urma să oefectueze, joi, în județul Tulcea și se va deplasa, în jurul orei16.00, spre județul Neamț, în localitățile Roman și Doljești.

Emil Boc, huiduit la Galați de un grup de pensionaricare îl așteptau în fața Prefecturii

Premierul Emil Boc a fost huiduit, joi la prânz, de un grup depensionari care îl așteptau în fața Prefecturii din municipiulGalați, înaintea începerii ședinței Comitetului pentru Situații deUrgență. Prim-ministrul este însoțit în vizita pe care o face, joi,în zonele afectate de inundații din județele Galați, Brăila șiTulcea de către ministrul Administrației și Internelor, VasileBlaga, și de ministrul Mediului și Pădurilor, László Borbély.

La intrarea în sediul Prefecturii Galați, premierul Emil Boc afost huiduit de un grup de pensionari care se strânseseră ad-hoc înzonă pentru a aștepta sosirea acestuia.

Boc a refuzat să facă orice fel de comentarii, la oratransmiterii acestei știri fiind în Prefectura Galați, unde aînceput ședința Comitetului pentru Situații de Urgență, în cadrulcăreria autoritățile locale prezintă situația din zonele afectatede inundații.

Premierul Emil Boc a cerut, miercuri, miniștrilor să fieprezenți în zonele calamitate până la finalul inundațiilor.

Împreună cu ministrul Administrației și Internelor, premierul acerut autorităților locale să explice sinistraților că trebuie săevacueze casele inundate și să renunțe la bunurile din gospodăriepentru salvarea propriei vieți. Ministrul Vasile Blaga a solicitatîn acest sens „măsuri mai ferme” din partea autorităților pentruevacuarea sinistraților.

Premierul a solicitat, totodată, ca toți prefecții să renunțe laintenția de a pleca în concediu de odihnă în această perioadă și caprefecții deja plecați să fie rechemați imediat.

Potrivit autorităților, codul galben meteo va fi menținut șijoi, iar codul roșu hidro va rămâne în vigoare până vineri.

În urma inundațiilor din ultimele zile, au murit 22 de persoaneși aproximativ 7.000 au fost evacuate, potrivit datelor prezentate,miercuri, în ședința de Guvern. De asemenea, aproape 3.000 delocuințe au fost inundate și peste 200 de case au fostdistruse.

Elena Udrea a ajuns la Dorohoi, unde vizitează unelecase afectate de inundații

Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, aajuns, joi după-amiază, în municipiul Dorohoi, unde viziteazăcâteva din casele afectate de inundații, la ora transmiteriiacestei știri fiind într-o casă care a fost inundată de șase oripână în prezent.

Elena Udrea este însoțită de o delegație formată dinautoritățile locale, ministrul Dezvoltării Regionale ducându-se săviziteze câteva din casele afectate de inundații, în prezentaflându-se într-o casă care a fost inundată de șase ori, transmitecorespondentul MEDIAFAX.

Peste o mie de persoane sunt sinistrate în localitățile afectatede inundații din județul Botoșani, potrivit datelor prezentate,miercuri, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, undeprimarii au arătat că principala problemă cu care se confruntăoamenii este lipsa apei potabile.

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații deUrgență Botoșani, desfășurată miercuri, primarii din localitățileafectate au arătat că principala problemă cu care se confruntă estelipsa apei potabile.

În Dorohoi, unde apa nu s-a retras încă din locuințe, existăpeste o mie de sinistrați și peste 250 de case afectate de ape.

Gabriel Oprea merge joi după-amiază la Săucești (Bacău)și Hălăucești (Iași)

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Oprea, însoțit de o echipădin Statul Major General, face, joi după-amiază, o vizită în douălocalități din Moldova afectate de inundații, unde militarii auintervenit pentru a ajuta populația, informează MApN.

Este vorba despre comunele Săucești din județul Bacău șiHălăucești din județul Iași.

Potrivit Ministerului, în cele două localități acționează 131 demilitari cu 9 mijloace tehnice, pentru sprijinirea populațieiafectate de inundații.

Un număr de 30 de gospodării din satul Schineni, comunaSăucești, județul Bacău, au fost inundate, joi, în urma revărsăriiSiretului. Debitul Siretului la ora 13.00 era de 2.515 metri cubipe secundă, fiind în creștere.

Subprefectul județului, Constantin Scripăț, declara că la ora10.00 debitul râului Siret era de 2.462 metri cubi pe secundă îndreptul satului Schineni, comuna Săucești. Potrivit sursei citate,încă din noaptea de miercuri spre joi oamenii și-au dus animaleleîn locuri ferite, tot de azi noapte fiind evacuați și bătrânii dinlocalitate.

Berceanu: Trebuie găsită o soluție pentru refacereainfrastructurii, ținând cont de deficitul bugetar

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Radu Berceanu, seaflă joi în zonele afectate de inundații din județul Suceava,vizita având ca scop evaluarea pagubelor și identificareasoluțiilor de remediere a acestora, a anunțat ministerul deresort.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care vizitează joiobiective distruse sau grav avariate de inundații, din județulSuceava, a declarat că trebuie găsită o soluție de finanțare pentrurefacerea infrastructurii feroviare și rutiere, dar care sărespecte constrângerile deficitului bugetar.

Radu Berceanu a spus că are în vedere trei soluții de finanțarecare trebuie analizate, dar așteaptă și propunerile de soluții aleMinisterului Finanțelor. El a arătat că problemele majore îninfrastructura rutieră și feroviară cauzate de inundații seconcentrează în județul Suceava.

Berceanu a spus că se acționează de urgență pentru refacereaunor investiți importante, dând ca exemplu podul rutier peste râulSuceava, de la Dornești, care face legătura cu Ucraina, unde unpilon al podului a cedat și există riscul avarierii și a poduluiferoviar.

Ministrul Transporturilor a vizitat zona Gării Dărmănești, podulrutier și feroviar de la Dornești și podul din comuna suceveanăMarginea, iar în prezent se află în comuna Sucevița, unde miercuris-au înregistrat inundații puternice.

Sinistrații din Dornești, unde s-a aflat Berceanu împreună cupreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, ausolicitat ca ajutor hrană. În acest context, o femeie l-a întrebatpe Flutur cum poate trăi o familie cu opt copii numai cu biscuițiși apă, iar acesta a spus că autoritățile vor trimite ajutoarefamiliilor sinistrate și că până acum s-au trimis atât cât s-aputut.

Și la Sucevița, unde Radu Berceanu a inspectat podul distruspeste pârâul cu același nume, cele 27 de persoane sinistrate aucerut alimente, pături și apă.

Într-o altă localitate grav afectată de inundațiile pute

Lista cu locurile unde se duc miniștrii: Udrea șiBerceanu merg în Suceava și Botoșani, iar Blaga, Boc și Borbely laGalați, Brăila și Tulcea

După o ședință de Guvern de peste nouă ore, șeful Executivului aprezentat, miercuri noapte, echipele miniștrilor care vor merge înteritoriu, în județele afectate de inundații. Boc a anunțat că elva merge alături de Vasile Blaga și de Laszlo Borbely în Brăila,Galați și Tulcea, Elena Udrea și Radu Berceanu vor merge la Suceavași Botoșani, iar Adriean Videanu în Neamț. De asemenea, ministrulJustiției,Cătălin Predoiu, va merge vineri în Bacău, iar cel alAgriculturii, Mihail Dumitru, în Iași. „Miniștrii vor pleca demâine în teritoriu spre a fi prezenți acolo unde este nevoie de alua decizii și de a sprijini autoritățile locale”, a spuspremierul.

El a anunțat, de altfel, că s-a aprobat în Guvern acordarea unorajutoare de înmormântare în valoare de 50 milioane lei vechi și s-adecis alocarea de produse de primă necesitate: pături, apă,conserve, carburanți, o parte din acestea ajungând deja labeneficiari. „Prioritatea majoră a Guvernului și a autoritățilorlocale este salvarea vieților omenești”, a declarat șefulExecutivului, reiterând că până acum s-au înregistrat 22 de victimeale inundațiilor. Boc a făcut apel la populație să colaboreze cuautoritățile statului și să nu se opună evacuării, adăugând că deșiîi înțelege pe cei care rămân să-și apere bunurile, salvareavieților lor este mai importantă. (M.T.)

Zece cuvinte care fac rezumatul urgiei care s-a abătut pesteRomânia: „Nu mai curge Siretul în Dunăre, curge Dunărea în Siret”.Declarația a fost făcută ieri, în plenul Senatului, de ministrulAdministrației și Internelor, Vasile Blaga. Dunărea se apropia ieride un debit de 16.800 de metri cubi pe secundă, în condițiile încare debitul ei normal în luna iunie este de 6.400, și reușea să”împingă în sus” Siretul – râu care face ravagii în Moldova.

Cu o voce gravă, premierul Emil Boc le-a povestit miniștrilorsăi reuniți în ședința de guvern ce a văzut marți, la fața locului,în județele Suceava și Botoșani. „Să știți că imaginile de latelevizor reflectă doar o parte din tragismul și dificultateasituației pe care o avem”, a spus el. Boc a sunat apoi mobilizareaîntregului Cabinet: „Până când se termină inundațiile, nu avem altăprioritate mai mare și alt lucru de făcut decât de a fi în locurileunde se resimte nevoia prezenței miniștrilor în județele afectatede inundații pentru a finaliza și evaluarea pagubelor și mai alespentru a preveni alte pierderi de vieți umane, prin coordonarea cuautoritățile locale și implicarea autorităților”. După încheiereaședinței urma să se facă repartiția miniștrilor pe zonelecalamitate, primii înscriși fiind Laszlo Borbely și Vasile Blaga -cu destinația Galați.

Poduri rupte și sate inundate de pârâuri

Ploile torențiale căzute ieri la prânz în Suceava au afectatîncă 15 localități. „Apele sunt mari, iar râul Sucevița șiafluenții au distrus multe poduri și drumuri”, a spus președinteleCJ Suceava, care a survolat județul cu un elicopter. În orășelulMilișăuți, un pârâu a inundat numeroase gospodării și locuințe.Localitatea Voivodeasa a fost izolată după ce două poduri au fostrupte și un drum – grav avariat. În județul Suceava este declaratăstare de alertă în localitățile Dolhasca, Grămești, Zamostea,Zvoriștea, Adâncata, Hânțești, Siminicea, Dumbrăveni, Verești,Fântânele și Liteni, din cauza inundațiilor puternice în urmacărora cinci persoane și-au pierdut viața, una este dată dispărută,sute de case și gospodării au fost distruse sau avariate și sute depersoane au fost evacuate din calea apelor revărsate.

Mii de oameni așteaptă evacuarea

În noaptea de marți spre miercuri, aproape 9.000 de persoane dinjudețele Neamț și Suceava și-au pus la adăpost, pe dealuri,animalele și bunurile și erau pregătite să-și părăsească locuințeleîn orice moment în cazul în care se va da alarma în legătură cuproducerea unor viituri pe Siret. În Suceava sunt deja evacuatetemporar în jur de 1.800 de persoane din localitățile riveraneSiretului, cei mai mulți plecând la prieteni sau la rude.

În județul Neamț, în fiecare comună unde au fost semnalateprobleme determinate de inundații Inspectoratul pentru Situații deUrgență are reprezentanți care monitorizează permanent situația,totodată serviciile de intervenție lucrând pentru supraînălțareaunor diguri.

Autoritățile locale au ordin să utilizeze toate mijloacelepentru evacuarea oamenilor care locuiesc în zone cu risc, iarcasele acestora să fie păzite de poliție.

S-au prognozat 20-40 litri/m2 în 24 de ore, au căzut 167litri/m2 în două ore

„Încă nu am trecut peste situația critică. Sper și amconvingerea că vom rezista pe Siret”, spunea ieri ministrul deInterne, el arătând că autoritățile sunt în situația să supraridicemalul râului pe 35 de kilometri cu o jumătate de milion de saci cunisip.

Potrivit lui Vasile Blaga, ministerul său a acționat peste totcu mii de jandarmi și polițiști. „Eu consider că și-au făcut foartebine treaba, pentru că și în Dorohoi atenționarea era de codgalben, 20-40 de litri pe metru pătrat în 24 de ore, dar, dinpăcate, au fost 167 în două ore”, a precizat demnitarul.

„În ultimele 48 de ore, dar mai precis alaltăieri seară și ierinoapte, au fost fenomene speciale, cu precădere în zona Moldovei.Chiar dacă niciun zid nu a cedat, niciun dig nu a cedat, nicioacumulare nu a cedat, am avut înregistrați 14 morți în după-amiazași noaptea de alaltăseară”. Blaga a prezentat în fața senatorilorsituația din teritoriu precum și măsurile luate de autorități,precizând că atât Comitetul Național pentru Situații de Urgență,cât și comitetele județene din zonele cele mai afectate deinundații au atenționat din timp autoritățile locale. „Sigur, cândai la dispoziție 10-20 de minute, într-un oraș ca Dorohoi, cu30.000 de locuitori, poate că nu a ajuns informația la fiecare omși aproape că este imposibil acest lucru”, a arătat VasileBlaga.

Luați de viitură, pe drumul european

O familie, soț-soție, a fost luată de ape cu tot cu mașină, peDrumul European E70, între Herculane și Caransebeș. Cele douăpersoane au fost date dispărute marți seară, după formarea uneiviitura pe pârâul Argenta, din Caraș-Severin. Miercuri dimineață,trupul femeii a fost găsit sub un pod, acoperit de vegetație.Bărbatul a fost găsit mort, câteva ore mai târziu. „A fost găsitlângă un gard, în localitatea Slatina Timiș. El nu putea ajunge înaceastă zonă încercând să se salveze. A fost surprins de viitură șil-a luat apa, la fel ca pe soția lui”, a spus Adriana Beța,purtătorul de cuvânt al Poliției Caraș-Severin.

Sfaturi pentru sinistrați

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații deUrgență (IGSU) avertizează populația ca, în cazul în caredomiciliul este inundat, să blocheze ferestrele, să evacuezeanimalele și bunurile în locuri sigure, să închidă gazul, apa șiaparatele electrice, să mute obiectele care pot fi mișcate înpartea de sus a locuinței, după care să părăsească locuința și săse deplaseze la locul de refugiu.

În cazul în care se trece la evacuare, oamenii sunt sfătuiți sărespecte ordinea de evacuare stabilită (copii, bătrâni, bolnavi șipopulația situată în zonele periculoase), să asigure locuințaconform sfaturilor menționate mai sus, să își ia la sinedocumentele personale, rezerva de alimente, apă, eventual o trusăsanitară, un mijloc de iluminare, aparat radio și îmbrăcămintegroasă pentru timp friguros.

La reîntoarcerea acasă oamenilor le este recomandat să nu intreîn locuință dacă aceasta a fost avariată, să nu atingă fireleelectrice, să nu consume apă direct de la sursă și să curețe binealimentele, să nu folosească imediat instalațiile de apă, gaze sauelectricitate, să dezinfecteze casa și să repare avariile.

INFO PLUS:

Ultimul bilanț al inundațiilor

În urma inundațiilor din ultimele zile și-au pierdut viața 22 deoameni, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost evacuate,potrivit datelor prezentate, miercuri, în ședința de guvern. Laaceasta se adaugă 2.917 locurințe inundate și 206 casedistruse.

Îngrijorare la Kiev: Dunărea mărește România șimicșorează Ucraina

Absența unui dig de partea ucraineană a Dunării duce lapierderea de teritoriu în favoarea României, în contextulinundațiilor, a declarat ministrul ucrainean pentru ResurseNaturale, Viktor Boiko. Ministrul ucrainean a explicat că, întimpul inundațiilor, cursul Dunării se modifică și, ținând cont defaptul că frontiera este stabilită de-a lungul cursului apei,România câștigă teritoriu. „În prezent, digul românesc este la300-400 de metri distanță de malul românesc al Dunării”, a precizatacesta.

CITEȘTE ȘI

Codulgalben meteo va fi menținut și joi, iar codul roșu hidro va rămâneîn vigoare până vineri

Evacuări la Pașcani.Siretul iese din matcă. ALERTA PENTRU ORAȘUL IAȘI. RÂUL NICOLINA AATINS COTE MAXIME

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...