Bugetul MAE ar urma să fie suplimentat cu 130000 lei pentru învățarea francezei de către funcționari

Publicat: 20 05. 2013, 15:35
Actualizat: 03 07. 2013, 17:18

Bugetul MAE ar urma să fie suplimentat cu 130.000 de lei pentru  plata contribuției anuale a României la programul de învățare a limbii franceze de către funcționarii din administrația publică cu atribuții în gestionarea afacerilor europene, derulat împreună cu OIF.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, suma de 130.000 de lei reprezintă contribuția anuală de 25% a României la derularea programului respectiv al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) destinat funcționarilor români, urmând a fi achitată de MAE, prin suplimentarea bugetului pe anul în curs.

România beneficiază din 2006 de Programul multianual de formare în limba franceză a funcționarilor publici care gestionează dosare europene.

Din 2009 s-a stabilit de către OIF ca țările beneficiare să asigure cofinanțarea cu 25% a desfășurării acestui program, în 2011 și 2012 valoarea acestei contribuții a României fiind tot de 130.000 de lei.

Programul este gestionat în România de Ministerul Afacerilor Externe în parteneriat cu Ambasada Franței la București, Institutul Francez din București și cu Delegația Wallonie Bruxelles la București.

În 2012, au urmat cursurile de învățare a limbii franceze angajați ai Președinției, MAE, MAI, Ministerului Muncii, SRI, Ministerului Culturii, Ministerului Educației, Parlamentului, Curții de Conturi, INA, Institutului European din România, Consiliului Concurenței, Avocatului Poporului, Ministerului pentru Societatea Informațională, ÎCCJ, Ministerului Economiei, Academiei României, MADR, Institutului Național al Magistraturii, INS, Autorității de Audit, ANPC, ANFP, Ministerului Justiției.