CE A NEGOCIAT BĂSESCU CU FMI. UNDE VOR MERGE CEI MAI MULȚI BANI DE LA BUGET ÎN 2011

CE A NEGOCIAT BĂSESCU CU FMI. UNDE VOR MERGE CEI MAI MULȚI BANI DE LA BUGET ÎN 2011
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 24/04/2012, 01:11

Într-un interviu la postul public de radio, prim-ministrul l-alăudat pe Băsescu pentru prestația sa la întâlnirile cu experțiiFondului: „Președintele a fost de mare ajutor în cadrul discuțiilorpe care le-am avut și în special în forma finală, astfel încât săse poată ajunge la o formă corectă a acordului nostru pe maideparte, președintele având un rol important în ceea ce priveșteforma finală a acordului, cu contribuția președinteluirealizându-se chiar lucruri importante în ceea ce înseamnăsusținerea investițiilor pentru anul 2011”.

lȘeful guvernului nu a făcut precizări cu privire la „lucrurileimportante” care ar urma să se întâmple, în 2011, în domeniulinvestițiilor. Surse guvernamentale au precizat pentru gândul că, laîntâlnirea de sâmbătă, Traian Băsescu i-ar fi convins pereprezentanții FMI să permită, la jumătatea anului viitor,creșterea deficitului bugetar cu condiția ca banii să meargă strictla investiții. Planul prezentat de autoritățile române prevede ca,în prima jumătate a lui 2011, să fie folosite toate sumele alocate,pe întregul an, investițiilor. „Președintele a convenit cureprezentanții Fondului ca, după șase luni, dacă lucrurile mergbine în domeniul investițiilor, deficitul să crească în a douaparte a lui 2011, strict pentru investiții”, au spus surselecitate.

Citeșteși Băsescu: în 2011,bugetarii vor primi înapoi o bună parte din cei 25 la sută tăiațidin salarii

Băsescu:”Actuala majoritate să nu mai pună condiții, să-și servească țara,dacă nu să treacă în opoziție”. Plus, în ce condiții ar numipreședintele un alt premier

Sumele respective vor fi folosite pentru proiecte europene, carenecesită cofinanțare din partea României și care n-au putut fiderulate pentru că guvernul nu are bani. Investițiile vor merge, cuprioritate, către aceste proiecte europene. Pe lista de priorităția guvernanților se află și proiectul Elenei Udrea privindconstrucția a 10.000 de kilometri de drumuri județene și comunale.În urmă cu două săptămâni, Udrea le-a împărtășit deputaților PDLintenția sa, asigurându-i că zonele care vor beneficia de acestprogram vor fi alese de către pedeliști, și, în mult mai micămăsură, de udemeriști.

Citeșteși Parlamentarii amenință că nuvotează Ordonanța 50 după cum vrea degetul ridicat al FMI. Meciulclienți-bănci se va juca înParlament

lGuvernul urmează să facă o ierarhie a priorităților în domeniulinvestițiilor, așa cum a cerut Traian Băsescu. Președintele avorbit de mai multe ori public despre stabilirea unei ierarhii ainvestițiilor, în acest moment fiind deschise 46.000 de investiții,care ar avea nevoie de 40 de miliarde de euro.

Investiții finanțate cu bani europeni pentru care statul vaasigura cofinanțarea

Unul dintre ministerele care are mari proiecte de investiții îndomeniul infrastructurii este Ministerul Dezvoltării Regionale șiTurismului (MDRT). La aceste proiecte 85% din finanțare esteasigurată de Fondul European de Dezvoltare Regională, 13 % estecofinanțarea de la MDRT și 2 % cofinanțarea pe care trebuie să oasigure beneficiarul, în speță consiliul județean. „Unul dintrecele mai mari proiecte, în valoare de 37 milioane euro, presupuneconstruirea unui drum în județul Teleorman. Recent am semnat un altproiect, de 32 milioane euro, pentru județul Mehedinți, pentrudrumul județean DJ 606. Și județul Iași are un plan integrat dedezvoltare, în valoare de 110 milioane euro, împărțit pe mai multeproiecte”, a declarat pentru gândul secretarul de stat din MDRTRăzvan Murgeanu.

Titlul proiectului

data aprobării valoarea eligibilă (LEI)
Construcția autostrăzii Cernavodă – Constanța, situată pe axaprioritară TEN-T 7 06.07.2009 83.308.002
Construcția variantei de ocolire a Municipiului Constanța lanivel de autostradă, situată pe axa prioritară TEN-T 7 06.07.2009 62.100.039
Prelungirea digului de nord al portului Constanța 18.12.2009 83.574.000
Reabilitarea drumului național DN1H Zalău 18.12.2009 97.131.616
Reabilitarea DN24, limita de județ Galați – Vaslui – Crasna șiDN24b, Crasna – Albița 18.12.2009 125.086.358

Cu ce propuneri s-a dus Guvernul

Liderii coaliției au propus FMI reducerea cotei unice la 12% șidiminuarea contribuțiilor sociale aplicate salariilor, per total,de la 44% la 41%. În plus, coaliția de guvernare a înaintat FMI șipropunerea de creștere a salariului minim de la 600 la 700 de lei.Experții FMI au transmis însă Guvernului că nu poate accepta pentruanul viitor o creștere a salariului minim mai mare de 650 lei.Anterior, șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declaratcă o eventuală majorare a salariului minim trebuie evaluată,întrucât aceasta ar putea avea efecte dăunătoare pentrueconomie.

Estimările făcute de PDL arătau că intervențiile vizate voraduce o scădere a bugetului cu 2,2 miliarde euro, sumă care poatefi acoperită fie prin majorarea deficitului deja convenit cu FMI dela 4,4% la 4,8%, fie prin menținerea deficitului bugetar și tăierearespectivei sume din fondurile alocate investițiilor.

La ce s-a angajat Guvernul

Guvernul a primit luni promisiunea că va obține tranșa numărul 7,în valoare de 900.000 euro, în luna ianuarie, cu o lună întârzierefață de calendarul inițial. Pentru aceasta, Executivul are însă dedus la bun sfârșit o serie de măsuri. Acestea sunt adoptarea legiipensiilor și a legii salarizării unice, modificarea ordonanței 50din 2010 privind contractele de credit ale populației, reducereaarieratelor și aprobarea legii bugetului în termenul stabilit. Înplus, oficialii FMI au lăsat să se înțeleagă că nu sunt de acord cumodificarea sistemului fiscal. Franks a arătat că este un semn bunfaptul că deficitul bugetar se încadrează în limitele impuse, iaranul viitor vom avea o creștere economică de 1,5%. În 2010,economia va avea o creștere negativă de -2%, deși revenirea vaîncepe chiar de la sfârșitul acestui an, a mai arătat Franks.

lReducerea arieratelor. FMI a condiționat acordarea noii tranșe deplata arieratelor. Oficialii Fondului au constatat că la datoriilestatului s-au adăugat din luna septembrie obligații de 1 miliard delei numai la sănătate, deși s-au achitat 2 miliarde lei către acestsector. Deși nu a precizat care este valoarea totală a datoriilorpe care statul le are la firme, Franks a arătat că arieratelecumulate ale primelor zece companii de stat care înregistreazăpierderi se ridică la 7 miliarde lei, inclusiv restanțe privindobligațiile bugetare. Arieratele pe bugetul consolidat depășesc unmiliard de lei.

lModificarea ordonanței 50 din 2010 : Echilibru între protecțiaconsumatorilor și stabilizarea sistemului bancar. Deși a evitat săspecifice dacă modificarea OUG 50, privind contractele de credit,este o condiție strictă pentru eliberarea următoarei tranșe, atâtoficialii FMI cât și ai Comisiei Europeane au insistat pentrumodificarea acesteia, în sensul asigurării unui echilibru întrebănci și consumatori. Surse oficiale au declarat duminică pentruMediafax că negocierile cu FMI au intrat în impas, în principal dincauza condiției de modificare a OUG 50 privind creditelepopulației.

lDeficit bugetar de 4,4 % din PIB în 2011, față de 6,8% în 2010.Șeful misiunii FMI în România a susținut ieri că Fondul „nu esteinflexibil în ceea ce privește ținta de deficit bugetar”, însămărimea deficitului României este limitată de finanțările pe carepoate să le atragă de pe piețele internaționale. Apoi el aexemplificat cu propria persoană. „Dacă eu, în orașul meu natal,vreau să cheltuiesc mai mulți bani decât câștig, trebuie să mă ducla bancă să îi împrumut. Dacă nici o bancă nu vrea să-mi împrumute,atunci trebuie să îmi ajustez cheltuielile sau veniturile”, aexplicat Franks.

lAprobarea legii pensiilor și a legii privind salarizarea unică. FMIa condiționat eliberarea tranșei a șaptea și de adoptarea legiipensiilor și a legii salarizării unitare. Decizia finală privindstabilirea nivelului salariului minim va fi luată după ce Guvernulva discuta cu partenerii sociali, patronate și sindicate, adeclarat, luni, Jeffrey Franks. „Guvernul vrea să aibă un dialogsocial cu partenerii înainte de a lua o decizie finală privindnivelul salariului minim și respectăm asta. După ce vor ajunge laun acord, vor discuta și cu noi, iar apoi vom lua împreună odecizie privind nivelul salariului minim”, a spus Franks.

lÎn următorii doi ani sistemul de taxe nu trebuie modificat.Recomandarea a fost făcută luni de șeful misiunii FMI în România,care este de părere că „schimbările constante în sistemul de taxenu sunt productive”, mai ales după ce au fost luate măsuri dure.”După cum am menționat, modificările constante în structura de taxenu sunt productive și recomandăm puternic autorităților să menținăstabilitatea, mai ales după ce au fost adoptate măsuri foartedure”, a spus Franks.

lCompaniile monitorizate de stat: restructurate, privatizate saulichidate. Oficialii FMI au atras atenția că aceste firmeînregistrează în continuare pierderi. „Un alt domeniu în careevoluțiile au constituit o dezamăgire este cel ce ține deîmbunătățirea performanțelor întreprinderilor de stat. Multe dintreacestea încă înregistrează pierderi foarte mari și acumuleazăarierate, existând puține perspective de remediere „, a spus șefulmisiunii FMI în România.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Scandal terifiant între Ilie Năstase și Ciprian Marica! Acuzații cutremurătoare în lupta pentru baza de...
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
City INSURANCE, dată în JUDECATĂ, după un ACCIDENT provocat de fiul lui Radu MAZĂRE
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Doliu fără margini! A murit cel care a schimbat milioane de vieți. O lume întreagă...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...