CE aprobă finanțare pentru migrație în valoare de 2,4 mld euro. Câți bani primește România

Publicat: 10 08. 2015, 20:23

România poate accesa 98,5 milioane de euro, prin ISF, peste 61 de milioane prin componenta frontiere și vize și peste 37 de milioane de euro prin componenta de cooperare polițienească a programului. De asemenea, suma de 180.000 de euro este disponibilă pentru acțiuni specifice, potrivit unui comunicat de presă emis de CE.

Banii prin ISF sunt disponibili pentru susținerea eforturilor naționale pentru îmbunătățirea managementului și supravegherea granițelor prin tehnologie modernă. De asemenea, aceste fonduri pot fi folosite pentru cooperarea în operațiunile interstatale și întărirea capacității statelor membre de a acționa în caz de terorism, extremism violent, trafic de droguri, trafic de persoane și alte forme de crimă organizată.

„Statele membre se confruntă cu provocări fără precedent pe tema migrației și a securității, iar Comisia acționează în spiritul solidarității. Prin agenda europeană referitoare la migrație și securitate, Comisia face pași îndrăzneți pentru îmbunătățirea managementului migrației, cultivarea cooperării și creării unei Europe sigure pentru cetățenii noștri, în fața crimei organizate și a terorismului. Programele naționale aprobate de Comisie furnizează asistență financiară importantă pentru statele membre, în abordarea acestor provocări. Suntem hotărâți în punerea solidarității în practică”, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisar european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie.

Finanțarea de 2,4 miliarde de euro este valabilă pentru perioada 2014 – 2020, dar, potrivit sursei citate, Comisia a lucrat intens alături de statele membre ca fondurile să fie disponibile urgent. 22 de programe naționale au fost deja aprobate în martie și încă 13 programe urmează să fie aprobate mai târziu, anul acesta.