Cluj-Napoca: scandalul statuii lui Matei Corvin. Cum se luptă ministerele Culturii din Ungaria și România să dea jos o plăcuță din 1932 cu un citat din Nicolae Iorga

Cluj-Napoca: scandalul statuii lui Matei Corvin. Cum se luptă ministerele Culturii din Ungaria și România să dea jos o plăcuță din 1932 cu un citat din Nicolae Iorga
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 24/04/2012, 03:00

Secretarul de stat pentru Cultură din Ungaria, Szocs Geza,consideră că Primăria Cluj-Napoca va ajunge singură la concluzia căplăcuța cu un citat din Nicolae Iorga nu are ce căuta pe statuialui Matei Corvin, dacă nu vrea să dispară în „anonimat și uitare”la fel ca administrația lui Gheorghe Funar

Szocs a declarat, sâmbătă, agenției Mediafax, că a mai observatde-a lungul anilor conflicte privind statuia lui Matei Corvin, darcă „forțele agresive” care doreau tensiuni au dispărut în cele dinurmă.

• „Legatde plăcuța de pe statuia lui Matei Corvin, am mai asistat la câtevaexcese. Ca o telenovelă, au mai fost episoade și ce am văzut a fostcă forțele cele mai agresive, pentru care a fost important să fie otensiune în jurul statuii lui Matei Corvin, au dispărut. Cine îșimai amintește acum de primarul Funar? Eu cred că dacă actualaconducere a Primăriei clujene nu vrea să dispară în anonimat șiuitare, ci speră să supraviețuiască în tot ce a făcut pentrucultură și artă, atunci ea singură va ajunge la concluzia căplăcuța respectivă nu are ce căuta acolo, poate fi expusă în altăparte și analizată în cărți, nicidecum în spațiul estetic al unuiobiect de artă”.

Acesta a reclamat faptul că Guvernul Ungariei nu a primit pânăîn prezent niciun răspuns din partea oficialităților române „caresă fi conținut promisiuni sau o perspectivă în rezolvarea acesteisituații care devine conflictuală”.

„Spun unii, din Ardeal și din Ungaria, de ce s-au cheltuitacești bani pentru restaurarea statuii, dacă s-a ajuns ca un obiectde artă să ajungă ca un ornament într-un discurs propagandistic,ideologic și istoric. Noi, Ungaria, când am participat larestaurare, am participat din considerente legate de salvarea unuiobiect de artă de o mare valoare simbolică. Nu se pune problemareturnării sumei către statul maghiar”, a mai spus Szocs Geza.

Guvernul Ungariei acontribuit cu circa 400.000 de euro la finanțarea lucrărilor derestaurare a statuii lui Matei Corvin dinCluj-Napoca

Un citat din Nicolae Iorga, care figura pe o plăcuță adăugată lagrupul statuar Matei Corvin din Cluj-Napoca în 1932 și îndepărtatăla restaurarea monumentului în 2010, a fost din nou inscripționatpe suportul ansamblului, fapt constatat în 23 mai de MinisterulCulturii și Patrimoniului Național.

Pe noua plăcuță apare scris textul „1932 – Pe soclulstatuii a fost inscripționat un citat din marele istoric NicolaeIorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul săuneam când încerca să învingă Moldova nebiruită»”.

În 2010, la restaurarea grupului statuar s-a păstrat doarinscripția amplasată de sculptorul Fadrusz Janos pe lucrarea cucare a câștigat concursul din 1894, și anume: „Mathias Rex”.

Inscripția cu textul lui Nicolae Iorga a fost montată inițial înperioada interbelică, dar a fost îndepărtată de comuniști și repusăpe soclu de administrația lui Gheorghe Funar. În timpul lucrărilorde restaurare începute în 2010 și realizate din fonduri alocate deguvernele român și ungar plăcuța a fost din nou demontată. Lainaugurarea statuii din acest an, pe soclu nu a mai apărut plăcuțacu textul lui Iorga.

Totuși, plăcuța cu citatul din Nicolae Iorga a reapărut în 23mai, fără ca Primăria Cluj-Napoca să anunțe acest lucru.

Kelemen Hunor, ministrulCulturii, vrea să dea plăcuța jos

În acest context, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, cereaPrimăriei Cluj-Napoca și primarului Sorin Apostu să „îndepărtezeneîntârziat” inscripția cu textul lui Nicolae Iorga, care a fostreamplasată lângă grupul statuar Matei Corvin, un monument istoricde categoria A, fără a avea aviz de la Ministerul Culturii.Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca susțineau că plăcuța cu textullui Nicolae Iorga de pe grupul statuar Matei Corvin nu va fiîndepărtată, în pofida solicitării ministrului Culturii, întrucâtamplasarea ei făcea parte din proiectul de restaurare amonumentului avizat de reprezentanții ministerului.

Ulterior, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (MCPN) atransmis că proiectul grupului statuar Matei Corvin de laCluj-Napoca nu prevede amplasarea unei plăcuțe cu textul luiNicolae Iorga, acest lucru reieșind și dintr-un document alPrimăriei Cluj. Totodată, este semnalat faptul că, în adresaDirecției tehnice a Primăriei către societatea Concefa din Sibiu,adresă cu nr. 227469/443/01.10.2010, și care poartă semnăturaprimarului Sorin Apostu, se face referire la o singură plăcuță, cutextul enunțat în proiect, „ceea ce dovedește că domnul primarcunoștea prevederile exprese ale proiectului”.

Grupul statuar dedicat lui Matei Corvin a fost inaugurat dupărestaurare pe 2 aprilie anul acesta. La manifestare au participat,printre alții, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, omologul său dinUngaria, Rethelyi Miklos, ministrul Resurselor Naționale,vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, primarul municipiuluiCluj-Napoca, Sorin Apostu, președintele Consiliului Județean Cluj,Alin Tișe, subprefectul Vasile Cozma, vicepreședintele PE TokesLaszlo, ambasadorul Ungariei la București, Fuzes Oskar.

[email protected]

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...