CNA: Antena 3, amendată cu 30.000 de lei din cauza emisiunilor referitoare la Andrei Pleșu

Redactor:
Madalina Cerban
CNA: Antena 3, amendată cu 30.000 de lei din cauza emisiunilor referitoare la Andrei Pleșu
CNA a decis, joi, să amendeze cu 30.000 de lei Antena 3, din cauza emisiunii "Sinteza zilei", în care a fost folosit un limbaj injurios la adresa lui Andrei Pleșu, i-au fost aduse acuzații fără a fi prezentate dovezi, iar acesta nu și-a putut prezenta un punct de vedere.

Amenda de 30.000 de lei a fost aplicată la propunerea Laurei Georgescu, președintele CNA, cu șase voturi „pentru” (Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu) și două voturi „împotrivă” (Narcisa Iorga și Florin Gabrea). Iorga și Gabrea au susținut că amenda de 30.000 de lei este prea mică pentru gravitatea faptei Antena 3 și au votat pentru aplicarea unei amenzi de 200.000 de lei în acest caz (amenda maximă posibilă potrivit legislației audiovizualului).

Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzații unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susținute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-și exprima punctul de vedere; dacă acuzațiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (3) Moderatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență.

De asemenea, Antena 3 a încălcat articolul 64, alineatul 1, litera b din Cod, potrivit căruia „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință”, dar și articolul 66, alineatul 1, litera a din Cod – „În programele de știri și dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: asigurarea imparțialității, echilibrului și favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

În acest caz au fost făcute mai multe propuneri. Monica Gubernat a propus o amendă de 10.000 de lei, însă a retras-o înainte să fie supusă la vot. Florin Gabrea a propus întreruperea emisiei obișnuite a postului Antena 3, timp de 10 minute, iar Christian Mititelu a propus o amendă de 50.000 de lei. Gabrea și Mititelu și-au retras însă propunerile, după ce acestea nu au întrunit numărul minim necesar de voturi (șase) după primele runde de vot.

Pe 10 martie, Andrei Pleșu a publicat pe site-ul adevarul.ro un editorial în care scria: „Prin «filtrul» Antenei 3, viața noastră politică se vede ca un amestec de vodevil, farsă și melodramă. Un carnaval de duzină. O chermeză scăpată de sub control”. De asemenea, scriitorul făcea referire la mai mulți jurnaliști ai acestui post, între care Mihai Gâdea, descris drept „băiat nervoșel și sentimental deopotrivă, pendulând între scâncet umed și furie răcnită” și „obrăznicătură cu veleități inchizitoriale”.

O zi mai târziu, pe 11 martie, în emisiunea „Sinteza zilei”, realizatorul Mihai Gâdea l-a acuzat pe Andrei Pleșu că ar fi fost „sluga” tuturor regimurilor de după 1989 din România. „Dacă ați avea de ales între o obrăznicătură și o slugă, ce ați alege?”, și-a întrebat Gâdea telespectatorii, în timp ce Mugur Ciuvică, invitat în emisiune și menționat și el în editorialul lui Pleșu, a spus despre scriitor că „minte ca un porc”.

Ulterior, Revista 22 a lansat un apel la solidaritate cu Pleșu împotriva „agresiunii mediatice împotriva unei importante personalități a vieții noastre intelectuale”.

„Într-o avalanșă a calomniei și a atacului la persoană, Mihai Gâdea și Mugur Ciuvică (invitat în emisiune, n.r.) au folosit un limbaj insultător, absolut inadmisibil, la adresa profesorului Andrei Pleșu. Suntem pe deplin solidari cu dreptul domnului Andrei Pleșu, distins comentator al vieții noastre politice și culturale, de a se pronunța cu opinii avizate despre idei și persoane, inclusiv despre un fost sau actual președinte al României. Protestăm categoric împotriva linșajului mediatic pus la cale, încă și încă o dată, de către postul de televiziune Antena 3. Cerem organismului abilitat, CNA, să acționeze conform legii împotriva acestor abominațiuni. Declarăm cu deplină responsabilitate: agresiunea mediatică fără precedent împotriva lui Andrei Pleșu comisă de Mihai Gâdea și invitații săi, constituie un atac imund la adresa adevăratelor valori ale culturii românești. Cei care semnăm acest apel ne considerăm noi înșine agresați”, s-a arătat, printre altele, în acest apel.

Discuțiile referitoare la Andrei Pleșu au fost reluate la Antena 3 și în ediția din 16 martie a emisiunii „Sinteza zilei”.

În urma difuzării emisiunilor, Grupul pentru Dialog Social (GDS) a depus o sesizare la CNA. „Andrei Pleșu a fost victima linșajului mediatic practicat cu girul Consiliului Național al Audiovizualului de către realizatorul și invitații constanți ai emisiunii «Sinteza Zilei». În ediția din 11 martie, despre Andrei Pleșu s-a spus, între altele, că «minte ca un porc», că e «un fel de râmă», «prost», «bou», că «nu știi când linge și când scuipă» ori «scuipă sau linge, linge sau scuipă»”, se spune în sesizarea GDS.

Totodată, prezent la ședința CNA de marți, 18 martie, scriitorul Gabriel Liiceanu a vorbit despre „hard porno-ul” de la Antena 3, în care oamenilor de cultură precum Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici și Andrei Pleșu le sunt anexate „cele mai ordinare cuvinte ale jignirii”.

Subiectul a fost rediscutat de membrii CNA în ședința de joi.

Laura Georgescu a spus că CNA este un arbitru și nu un polițist în raport cu radiodifuzorii. Ea a mai spus că este „o capcană periculoasă” ca membrii CNA să facă o diferențiere în analizarea unor cazuri din perspectiva încălcării legislației audiovizualului. „Cred că este o capcană periculoasă să fac o diferențiere între personaje, între Andrei Pleșu și, spre exemplu, Ștefan Marcu. Acesta din urmă e o persoană fizică necunoscută (care a făcut obiectul unei emisiuni de la Antena 3, n.r.) (….) Nu cred că am dreptul să diferențiez subiectele, să spun că cineva e mai presus de articolele sau de demersul jurnalistic. Cred că trebui tratat egal”, a spus Laura Georgescu.

La rândul său, Florin Gabrea a spus că el este deranjat de modul în care se practică acest tip de jurnalism la Antena 3. „Pe mine nu mă deranjează că e vorba de domnul Pleșu, ci modul în care se practică acest jurnalism, că e Pleșu, că sunt eu data viitoare, că e papa de la Roma (…) Domnul Pleșu e o somitate, dar nu acolo e problema, eu nu fac niciun fel de diferență (…) e o metodă jurnalistică, nu e nici brevetul domnului Gâdea, nici al domnului Turcescu, care cred că ăsta este jurnalism (…). Minciuni, nu se dă dovadă niciodată la nimic”, a spus Gabrea.

Laura Georgescu a spus că, în 2009, pentru emisiuni de la Antena 3 în care subiectul era Horia-Roman Patapievici, CNA a aplicat o amendă de 10.000 de lei. Însă Narcisa Iorga a spus că, atunci au fost propuse sancțiuni mai mari, care nu au întrunit însă numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată și a fost votată cea de 10.000 de lei, pentru că exista riscul ca în acel caz să nu fie aplicată nicio sancțiune.

Narcisa Iorga a mai spus că în susținerea unei sancțiuni drastice nu are importanță persoana, ci săvârșirea repetată a faptelor de un radiodifuzor. Iorga a vorbit și despre „această practică de linșaj mediatic” de la Antena 3, dând ca exemplu „linșajul la adresa jurnaliștilor” și cel de acum, la adresa lui Andrei Pleșu.

„Din punctul meu de vedere, avem de-a face doar cu limbaj injurios”, a spus, în schimb, Monica Gubernat.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Cum faci acasă cea mai gustoasă prăjitură cu cireșe și bezea. Ingredientul care nu trebuie...
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide