CONCEDII. Ministrul Sănătății: Nu aș vrea să sufere cei care vor să meargă în vacanță. Vor fi văzuți ca cetățenii unei țări cu transmitere accentuată

Publicat: 29 06. 2020, 22:52
Actualizat: 06 04. 2021, 20:14
Ministrul Sănătății: Nu aș vrea să sufere cei care vor să meargă în vacanță

Ministrul Nelu Tătaru avertizează asupra posibilității ca cetățenii români care pleacă în concedii în străinătate să fie văzuți drept cetățenii unei țări cu o rată de transmitere accentuată a coronavirusului.

„Unii oameni vor să meargă în concedii. Poate unii vor merge în afară și vor fi văzuți ca cetățenii unei țări cu transmitere accentuată. E precauție, cum avem și noi, pentru cei care intră în țara noastră, să nu sporească un grad de transmitere accentuată, în comunitate, fiecare țară își ia măsuri de precauție. Am păstrat lista din 22 iunie, cu cele 17 țări, apoi încă 5 țări în care, dacă te duci, când te intorci nu intri în izolare la domiciliu. Vom actualiza aceste liste odată ce la nivel european vom avea un consens pe un indicator, poate fi acel indicator de număr de cazuri la un milion de locuitori”, a declarat ministrul Sănătății Nelu Tătaru la Digi24.

Nelu Tătaru: Nu aș vrea să sufere cei care ar vrea, după o perioadă destul de grea, să meargă în concediu

România se află în zona galbenă a Uniunii Europene în ceea ce privește rata de transmitere a coronavirusului.

„Ce anunța Centrul European de control al bolilor că noi am ajuns pe locul 3 la transmitere comunitară și numărul de pacienți infectați de la o zi la alta, eu sper să ne putem reveni, fiindcă există atitudini din partea celorlalte țări pentru cetățenii unor țări în care transmiterea comunitară este accentuată. Nu aș vrea să sufere cei care ar vrea, după o perioadă destul de grea, să meargă undeva, să-și facă măcar un minim timp de concediu pentru că alții gestionează prost situația și nu participă la acest efort”, a adăugat el.

Până acum, cinci țări europene (Malta, Slovenia, Slovacia, Estonia, Danemarca) au anunțat limite de circulație pentru cetățenii români.

„Trebuie să facem cu toții un efort individual ca să avem un răspuns colectiv, ca să putem să scădeam această incidență până în zona verde, pentru că discuția la nivelul Uniunii Europene privind libera circulație a cetățenilor în spațiul comunitar pune o anumită problemă: țările care depășesc media Uniunii Europene s-ar putea să fie constrânse, dacă doresc să-și  trimită cetățenii în celelalte țări care sunt în zona verde, aceștia să stea două săptămâni în izolare. Lucrul acesta ar limita foarte mult circulația cetățenilor români”, a spus Alexandru Rafila.