CONFERINȚA MEDIAFAX TALKS ABOUT HEALTH REFORM. Ritli: Bolnavii nu vor fi dați afară din spital, dar trebuie să fie internați atât cât este necesar

CONFERINȚA MEDIAFAX TALKS ABOUT HEALTH REFORM. Ritli: Bolnavii nu vor fi dați afară din spital, dar trebuie să fie internați atât cât este necesar
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 25/04/2012, 22:15

Bolnavii nu vor fi dați afară din spital, dar trebuie să fie internați atât cât este necesar, nu să stea două săptămâni cu o amigdalită simplă, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Ritli Ladislau, la conferința Mediafax Talks about Health Reform.

„Trebuie să ținem bolnavii atât cât este necesar, nu dăm afară pe nimeni din spital, toată lumea va rămâne în spital atât cât trebuie. Nu trebuie să stai două săptămâni cu o amigdalită simplă sau după o intervenție simplă să stai trei zile. Vom cere părerea unor experți pentru aceste lucruri”, a spus ministrul Sănătății.

Ritli Ladislau a subliniat că orice om are dreptul la pachetul de bază, iar sistemul public de sănătate garantează gratuitate pentru urgență, bolile infecțioase, naștere și lăuzie.

„Oricine are dreptul la pachetul de bază. Acesta cuprinde și garantează sistemul public de sănătate, urgențele, bolile infecțioase, nașterea și lăuzia. Am umblat la spitalizări. Acestea sunt extrem de costisitoare, extrem de scumpe”, a mai spus Ritli Ladislau.

Ministrul Sănătății a precizat că deocamdată nu se știe cum va arăta pachetul de servicii de bază, dar toate sistemele încearcă reducerea listelor de așteptare.

„Nu știu cum o să arate pachetul final de bază, dar toate sistemele de sănătate încearcă să reducă la minimum listele de așteptare. Sunt inevitabile în anumite circumstanțe. Nu este simpatic și nu este agreat de niciun sistem de sănătate”, a mai spus Ritli Ladislau.

Întrebat ce s-a întâmplat cu spitalele care au fost închise în mandatul fostului ministru, Ritli Ladislau a spus că banii economisiți prin reorganizarea lor au rămas în sistem.

„Pe lista de spitale au fost 67 de unități care nu aveau voie să încheie contracte cu Casa de Asigurări. La cele care s-au desființat, personalul a fost distribuit în altă parte, iar bunurile au fost transferate la alte spitale. Acea sumă care s-a economisit a rămas în sistem. A fost orientată spre ambulatoriu de specialitate, spre sistemul de spitalizare de zi”, a spus Ritli Ladislau.

Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că este surprins de faptul că nu a fost agreată ideea organizării unor centre multifuncționale.

„Sunt foarte surprins că nu au fost agreate centrele multifuncționale. Acestea pot înlocui aproape în întregime un spital. Diferența este că se oferă îngrijiri medicale populației din mediul rural foarte aproape de domicilul acestora. Centrul multifunțional are specialiști, are paturi de zi, iar pacienții pot fi supravegheați 24 de ore din 24. În plus, există laborator și radiologie. Nu este însă spitalizare și nu este persoană juridică”, a explicat Ritli Ladislau.

La conferința Mediafax Talks about Health Reform au vorbit despre noul concept de organizare a spitalelor și sistemul asigurărilor, propuse în proiectul legii sănătății, ministrul Sănătății, Ritli Ladislau, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță și secretarul de stat Vasile Cepoi, precum și reprezentanți ai pacienților, ai companiilor private de asigurări și ai producătorilor de medicamente.

Florin Radu, [email protected]

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
'Ieși afară!' Niculina Stoican și Natanticu, scandal în platou la Antena 1
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
'Ieși afară!' Niculina Stoican și Natanticu, scandal în platou la Antena 1
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Naţională a României, SĂRBĂTORITĂ la Constanţa. VIDEO
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Rareș Bogdan a explodat: Cineva se joacă periculos cu focul! Gestul l-a scos din minți
Lovitură pentru milioane de români. Va fi interzis în următorii doi ani. Directiva UE este...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...