CORONAVIRUS. Totul despre carantină, indemnizații și obligații legale / Ce salariu vor încasa angajații afectați de virus

Publicat: 28 02. 2020, 20:16

România a înregistrat deja trei cazuri de infecții cu coronavirus și mii de români se află în carantină. Iată totul despre carantină, indemnizații și obligații legale, în contextul posibilelor contaminări cu virusul din China.

Cei care se simt rău și cred că ar putea avea coronavirus trebuie să apeleze linia TELVERDE 0800800358, care funcționează zilnic, între 8 și 23, inclusiv în weekend, informează avocatnet.ro.

Angajații care au fost depistați cu coronavirus vor fi trimiși acasă sau la spital și vor fi plasați în carantină.

Dacă se impune carantina, indemnizația de concediu medical reprezintă 75% dintr-o bază salarială ce reprezintă media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Cel aflat în carantină va lua mai puțini bani decât atunci când mergea la serviciu.

Când se eliberează certificatul medical

Medicii de familie pot elibera certificatele medicale pentru cei din carantina de coronavirus, cu un cod special necesar eliberării acestor concedii, pe care înainte nu-l aveau. Certificatul privind concediul medical se eliberează numai după ce persoana infectată cu coronavirus a ieșit din carantină!

Durata concediului pentru carantină NU se scade din numărul zilelor de concediu medical la care are dreptul un angajat asigurat pentru alte tipuri de afecțiuni.

Teama de îmbolnăvire nu poate fi însă un motiv de absență de la job, aceasta fiind o abatere disciplinară.

De asemenea, dacă ai cumpărat un pachet turistic de la o agenție, iar zona în care urma să te relaxezi se află în carantină de coronavirus, atunci vei primi toți banii înapoi fără să plătești vreo penalitate.