Cum îi păcălesc escrocii pe români pe OLX. Metodele recomandate de site pentru a face tranzacții sigure

Publicat: 04 09. 2020, 17:14
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

În ultima vreme, din ce în ce mai mulți români devin victimele escrocilor care operează din străinătate și încearcă să le ia banii păcălindu-i cu tranzacții fictive, după ce pozează drept cumpărători de diverse obiecte.

Mai mulți români și-au împărtășit pe rețelele de socializare experiențele prin care au trecut pe site-ul de vânzare-cumpărare olx.ro. Aceștia au povestit cum au fost victimele unor escroci din străinătate, care, sub pretextul necesității imediate de diverse obiecte, le solicitau vâzătorilor români datele cardurilor personale.

Românii, păcăliți pe OLX de escroci din străinătate

Escrocii pretindeau că au trimis deja un avans din suma solicitată de români pentru anumite obiecte prin intermediul unui site unde vânzătorul trebuia să introducă datele de pe car de pe site, inclusiv CVV-ul, pentru a primi banii.

O româncă a căzut în capcană, dar a fost salvată pe ultima sută de metri de banca la care avea deschis cont. Și-a dat seama că a fost victima unei înșelătorii în momentul în care banca i-a cerut confirmarea unei trazacții de 4000UAH (hrivne ucrainene), aproximativ 633.

„Eu, naivă din fire, am introdus datele cardului meu, fără să îmi dau seama că ceea ce a cerut de la mine au fost datele cardului, inclusiv CVV-ul. Noroc cu banca, care mi-a trimis codul de confirmare, în care mi se comunică suma de 4000UAH (hrivne ucrainene). Am făcut conversia, 633 RON”, a povestit aceasta.

Metodele recomandate de site-ul OLX pentru a face tranzacții sigure

„Avem de-a face cu o tentativă de phishing prin care vânzătorii sunt abordați de către presupușii cumpărători pe alte canale decât mesageria oficiala OLX (SMS sau Whatsapp). De acolo, vânzătorii sunt directionați către o pagină falsă, unde li se cer datele cardului. Toate acestea într-un limbaj incorect, cu multe greșeli de exprimare. Îi sfătuim pe utilizatori să fie foarte atenți unde își lasă datele bancare și să păstreze mereu conversația pe chatul nostru, astfel încât să-i putem ajuta în caz de fraudă”, au precizat reprezentanţii OLX, pentru antena3.ro.

De asemenea, aceștia au oferit și câteva sfaturi celor care folosesc platoforma de vânzare-cumpărare astfel încât să nu devine victimele escrocilor.

Ce recomandă Poliția Română

1. Nu părăsi chat-ul OLX. Păstrează discuția aici, ca să te putem ajuta în caz de fraudă.

2. Verifică cu atenție adresa paginii web: asigură-te că este https://www.olx.ro/ și conexiunea este securizată. Dacă ai ajuns vreodată pe un site care nu este cel menționat mai sus, părăsește-l cât mai curând și nu-ți lăsa datele personale cum ar fi parola, numărul întreg al cardulului sau codul PIN.

3. Evită orice plată în avans, indiferent de pretextul cu care vine alt utilizator și nu publica datele cardului tău pe un alt site. Dacă ți se cere asta, semnalează-ne situația, pentru a putea interveni cât mai curând cu putință.

De altfel, și Poliția Română atrage atenția în privința phishingului.

„Au apărut din ce în ce mai mulți profitori ai site-urilor pe care se vând obiecte second-hand…ca ciupercile după ploaie putem spune. Câteva dintre indiciile care vă pot ajuta să îi descoperiți:

– Vă păcălesc că vor să cumpere imediat și nu pun întrebări extra despre produs.

– Limba română scrisă lasă de dorit…Google Translate nu este chiar un geniu!

– Vă anunță că ei au plătit deja într-un cont al site-ului, iar dumneavoastră nu trebuie decât să introduceți datele cardului pentru a primi suma respectivă…NU FACEȚI ASTA!

– Vă sugerează să le trimiteți mai multe informații despre produs pe un număr de telefon din afara țării”, potrivit paginii oficiale de Facebook a Poliției Române.