Cum sărbătorim doi ani de criză: „Mergem rău de tot”. Doar grecii stau mai prost ca noi. „Estimările semnal” arată că economia României continuă să scadă

Cum sărbătorim doi ani de criză: „Mergem rău de tot. Doar grecii stau mai prost ca noi. „Estimările semnal arată că economia României continuă să scadă
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 24/04/2012, 08:06

La doi ani de la declanșarea oficială acrizei economice în România, Produsul Intern Brut al României ascăzut cu 0,7% în trimestrul al treilea față de trimestrul aldoilea. Este cea mai mare cădere din punct de vedere economic dinEuropa, după Grecia, potrivit datelor Eurostat.

Analiștii economici spun că, pentru oameniide rând, aceste cifre arată că „mergem rău de tot”, și că, deexemplu, pe termen lung, nu vor fi create mai multe locuri demuncă. „Pentru omul obișnuit asta nu înseamnă mare lucru, nuînseamnă că va avea salarii mai mari. Pe de altă parte, asta maiînseamnă și că, pe termen lung, nu vor fi create mai multe locuride muncă. O scădere de 0,7% față de trimestrul al doilea, adicăfață de lunile de vară, atunci când am avut cele mai slaberezultate, și cu peste 2,3% față de trimestrul al treilea de anultrecut înseamnă că mergem rău de tot”, a comentat pentrugândulanalistul economic Ilie Șerbănescu.

De altfel, estimările anterioare aleanaliștilor în ce privește evoluția PIB-ului au anticipatrezultatele publicate de INS. Față de trimestrul trei din 2009,economia României a scăzut în trimestrul al treilea din acest an cu2,3%, potrivit INS. „Conform primelor estimări, Produsul InternBrut în trimestrul III 2010 a fost, în termeni reali, mai mic cu0,7% comparativ cu trimestrul II 2010 (date ajustate sezonier).Față de trimestrul corespunzător din anul 2009, PIB a înregistrat oscădere cu 2,5% pe seria brută și cu 2,3% pe seria ajustatăsezonier”, se arată într-un comunicat al INS. Cu o zi înainte caINS să publice „estimările semnal”, în cadrul unei conferințe,președintele Traian Băsescu a dovedit că era la curent cu dateleINS.

„Cea mai mare lovitură pe care a primit-oRomânia a fost nevoia de a crește TVA-ul. Și veți vedea cifrele dela statistică legate de trimestrul al treilea, după ce trimestrulal doilea fusese un trimestru în care se reluase creșterea față detrimestrul întâi”, a spus joi președintele Băsescu.

Ce țări mai sunt înrecesiune

Datele Eurostat arată că scăderea de 0,7% aPIB-ului României din trimestrul trei este depășită doar decontracția de 1,1% raportată de Grecia. Cea de-a treia țară cucifră negativă în perioada analizată este Olanda (-0,1%), potrivitdatelor Eurostat, citate de Mediafax. Acestea mai arată că,raportat la trimestrul al treilea al anului trecut, scăderea de2,3% afișată în dreptul României este depășită numai de cea de 4,5%a Greciei, în timp ce PIB-ul UE a crescut cu 2,1%, iar cel al zoneieuro cu 1,9%.

De altfel, România și Grecia sunt singurelestate membre care au înregistrat contracție economică pe dateleanualizate ajustate sezonier. În schimb, vecinii noștri de la sudde Dunăre stau mai bine decât noi. Economia bulgară a crescut cu0,3% în trimestrul al treilea față de cel anterior și cu 0,2%comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte,în Ungaria, PIB-ul a urcat cu 0,8% comparativ cu trimestrul doi,respectiv cu 2,1% față de trimestrul al treilea din 2009. (LoredanaVoiculescu)

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...