Curtea Constituțională din R.Moldova va examina înlocuirea limbii moldovenești cu română

Publicat: 19 08. 2013, 21:09
Actualizat: 30 09. 2018, 04:08

Curtea Constituțională din Republica Moldova va examina pe 12 septembrie sesizarea deputatei liberal-reformatoare Ana Guțu de a înlocui în Constituție limba oficială „moldovenească” cu română, potrivit site-ului Moldnews.md.

În special, Guțu a cerut ca sintagma „limbă moldovenească” să fie înlocuită prin cea de „limbă română”. Astfel, dacă toți cei șase magistrați, care printre altele dețin pașapoarte românești, vor aproba această cerere, limbă oficială va deveni româna.

Guțu a argumentat că, din punct de vedere științific, articolul din Constituție referitor la „limba moldovenească” nu are nici un sens și a fost adoptat „din considerente politice și strategice” în timpul regimului „comunist, caracterizat de un nivel intelectual rudimentar”.

Membră a Partidul Liberal-Reformator din Republica Moldova și doctor în filologie romanică, Guțu consideră că această „eroare monumentală” s-a transformat într-o „normă constituțională”.

Posibila înlocuire a limbii „moldovenești” în Constituție are loc după ce președintele român Traian Băsescu și-a manifestat speranța că „o corectare” în acest sens va porni din partea Republicii Moldova.

„Este și o problemă în ceea ce privește Constituția Republicii Moldova, în ea se vorbește doar despre moldoveni și limba moldovenească”, a afirmat Băsescu pe 12 august, la Izvoru Mureșului (Harghita). „Eu sper și cred că de la cetățenii Republicii Moldova trebuie să pornească corectarea. Vorbim de unirea Republicii Moldova cu România. Oameni buni, există în populația Republicii Moldova un filon sănătos de români, dar marea majoritatea a populației nu dorește unirea cu România. Cereți unirea și o veți avea, dar cereți-o”, a declarat președintele român.

Băsescu a afirmat că marea majoritate a populației Republicii Moldova, unde cel mai mare partid este antieuropean și anti-NATO, nu vrea unirea cu România, însă moldovenii pot cere unirea și o vor avea, șeful statului făcând o declarație similară și la Chișinău, în urmă cu circa o lună.