Curtea de Apel Pitești a anulat ajutorul de stat acordat Wizz Air de Aeroportul din Timișoara

Publicat: 19 11. 2012, 13:01
Actualizat: 05 07. 2013, 15:09

Curtea de Apel Pitești a anulat un ajutor de stat acordat companiei aeriene Wizz Air de către Aeroportul din Timișoara, decizia fiind irevocabilă, în cadrul unui proces inițiat de competitorul Carpatair.

Soluția a fost pronunțată la 14 noiembrie.

„Soluția Curții de Apel Pitești este prima decizie irevocabilă pronunțată în șirul de procese deschis de Carpatair împotriva Aeroportului Timișoara pentru anularea ajutorului de stat acordat de acesta în diverse forme”, se arată într-un comunicat al Țuca Zbârcea & Asociații, care reprezintă Carpatair.

Decizia Curții de Apel Pitești confirmă sentința Tribunalului Timiș, care a hotărât la 30 august 2011, în cadrul unui proces inițiat de Carpatair împotriva aeroportului Timișoara, că reducerile oferite Wizz Air reprezintă un avantaj de natură economică atribuibil statului, în calitate de acționar majoritar al aeroportului, că acordarea reducerii nu poate fi justificată din punct de vedere economic și că măsura distorsionează concurența.

La sesizarea Carpatair, CE a deschis în mai 2011 o investigație cu privire la relațiile contractuale dintre aeroportul din Timișoara și Wizz Air, respectiv un contract de marketing încheiat în 2008 și neplata unor taxe de aeroport în valoare de 2,6 milioane de euro, precum și reduceri suplimentare de 72% până la 85% la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de mare capacitate.

În luna septembrie a anului trecut, CE a emis o opinie preliminară conform căreia discountul oferit Wizz Air este ajutor de stat.