• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Curtea de Conturi: Primăriile din București AU CHELTUIT ILEGAL peste 11 milioane de euro pe prime, sporuri, haine, ceasuri de aur și ambarcațiuni

Curtea de Conturi: Primăriile din București AU CHELTUIT ILEGAL peste 11 milioane de euro pe prime, sporuri, haine, ceasuri de aur și ambarcațiuni
În 2009, administrațiile publice ale Capitalei au prejudiciat bugetele locale cu 45.795.000 de lei, echivalentul a peste 11 milioane de euro.

În 2009, administrațiile publice ale Capitalei au prejudiciatbugetele locale cu 45.795.000 de lei, echivalentul a peste 11milioane de euro. În principal, banii s-au cheltuit pe prime dePaște, ceasuri din aur, sporuri de confidențialitate, indemnizațiipentru hainele angajaților, ambarcațiuni, dar și pe plata unorfacturi pentru activități neprestate. Constatările aparțininspectorilor Curții de Conturi, care susțin că, până acum, aureușit să recupereze din prejudiciu doar 2,6 milioane de lei.

Primăria Capitalei,acuzată de un prejudiciu de 2 milioane de euro

Potrivit raportului Curții de Conturi, în anul 2009, PrimăriaCapitalei a plătit pentru un teren cu 7.094.000 de lei mai multdecât valoarea stabilită în Metodologia de calcul a evaluăriiterenurilor aprobată de Consiliul General al MunicipiuluiBucurești. Terenul a fost expropriat pentru executarea obiectivuluide investiții „Pasajul Mărășești”. Inspectorii Curții de Conturi aumai constatat că Primăria Capitalei a plătit în plus firmei 3 D -B,cea care se ocupă și cu omorârea țânțarilor, suma de 510.000 delei. „Decontarea s-a făcut pentru suprafețe care nu există înrealitate”, se arată în raportul Curții de Conturi. Alți bani, învaloare de 1.000.000 de lei, au fost cheltuiți, potrivitraportului, „fără a avea la bază documente care să aprobe aceastăcheltuială din fonduri publice”.
Potrivit Biroului de presă al municipalității, «în data de15.12.2010, Primăria Municipiului București a formulat ocontestație la raportul Curții de Conturi. Până în prezent, Curteade Conturi nu s-a pronunțat asupra contestației depuse ». Înacelași comunicat, municipalitatea suține că toate plățile imputatede Curtea de Conturi, în sumă totală de 8,6 milioane de lei, aufost făcute cu respectarea prevederilor legale.

Primăria sectorului 1 adat prime și sporuri de un milion de euro

În 2009, Primăria sectorului 1 a acordat indemnizații dedispozitiv, prime de Paște, bani pentru haine, sporuri demobilitate și confidențialitate în valoare de 4.445.000 de lei,adică de un milion de euro. Inspectorii Curții de Conturisusțin că ” banii nu au fost prevăzuți în actele normative carereglementează drepturile salariale ale angajaților” și au fosttrecuți la capitolul prejudicii. Acestora li se mai adăugă 104.000de lei, reprezentând servicii de curățenie ” care nu au fostprestate, străzile respective aflându-se în diverse faze dereabilitare”. În timpul misiunii de audit financiar, prejudiciul șidaunele aferente s-au recuperat de la prestatorul de servicii.Purtătorul de cuvânt al Primăriei sectorului1, Alex Ichimne-a declarat că „auditul Curții de Conturi a fost contestat înjustiție. Așteptăm ca instanța să se pronunțe. La bazacheltuielilor salariale au stat decizii legale”.

La sectorul 2 s-au dat400.000 de euro pe protocol și haineleangajaților

Plăți, considerate ca fiind nelegale de Curtea deConturi, s-au făcut la Primăria sectorului 2 pentru indemnizații decumpărat haine pentru angajații instituției și cheltuieli deprotocol. Astfel, suma de 1.347.000 de lei a fostdecontată din buget de la capitolul „bunuri și servicii”. Pentrucheltuieli de protocol s-au cheltuit 170.000 de lei, iar suma afost decontată de la capitolul „alte bunuri și servicii pentruîntreținere și funcționare”. În timpul controlului, inspectoriiCurții de Conturi au recuperat 249.000 de lei, bani care au fostdecontați de primărie pentru servicii de măturat mecanizat șistropit, dar care în realitate nu au fost efectuate.
Primarul sectorului2, Neculai Onțanu a declaratpentru gândul:„S-au dat bani pentru hainele angajaților care lucreză larelații cu publicul. Am atacat în instanță constatările Curții deConturi și cred că vom câștiga. Toate plățile au fostfăcute cu respectarea legislației”. Și la Primăria sectorului 3s-au cheltuit 284.000 de lei pentru hainele angajaților, sumă carea fost considerată nelegală de Curtea de Conturi.

ALPAB – 1 milion de europe ceasuri din aur și ambarcațiuni

Cele mai grave nereguli, inspectorii Curții de Conturile-au constatat la Administrația Lacuri Parcuri și AgrementBucurești (ALPAB). Potrivit raportului, destinația a 3.570.000 delei a fost schimbată, 2.977.000 de lei s-au cheltuit pentruachiziționarea și punerea în funcțiune a 10 ceasuri stradaleplacate cu aur de 24 de karate, care în realitate n-au fostrecepționate și nu erau montate la data controlului,încheindu-se un proces verbal de custodie fictiv. Tot un procesverbal de custodie fictiv, Curtea de Conturi a considerat că s-aîncheiat și pentru niște ambarcațiuni nautice în valoare de 729.000de lei, care nu au fost recepționate la data efecturii plății.Inspectorii Curții de Conturi mai acuza conducerea ALPAB că ar ficheltuit 1.288.000 de lei pe lucrări executate în Satul Francezfără să aibă sursa de finanțare aprobată și că a angajat fărăaprobare cheltuieli de 81.000 de euro pentru servicii prestatechiriașilor. Actul de control a fost transmis organelor decercetare penală Biroul de presă al ALPAB ne-a transmis căinstituția a atacat în instanță raportul Curții de Conturi, dincauză că toți banii au fost aprobați și cheltuiți legal, iarprocesele verbale de custodie nu au fost unele fictive ci semnatede o întreagă comisie.

Inchide