Dan Besciu și alți trei oameni de afaceri, arestați preventiv în dosarul de evaziune și delapidare

Dan Besciu și alți trei oameni de afaceri, arestați preventiv în dosarul de evaziune și delapidare
Publicat: 12/12/2014, 09:07
Actualizat: 08/04/2019, 18:26

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, în cazul lui Dan Besciu, asociat și administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Josef Hornegger, administratorul SC Swietelsky Construcții Feroviare SRL, Alexandru Horpos și Vlad Ionel Vameșu, asociați și administratori ai SC Straco Group SRL, măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, din 12 decembrie până în 10 ianuarie inclusiv. Besciu și Hornegger vor sta în arest la domiciliu la locuințele lor din județul Ilfov, iar Horpos și Vameșu, la domiciliile din Sectorul 5 al Capitalei.

Decizia poate fi contestată tot la instanța supremă.

În acest dosar, procurorii DIICOT au făcut, miercuri, percheziții la birouri ale CFR Călători și la sediile unor firme. În urma perchezițiilor, opt persoane vizate în dosar au fost audiate, iar dintre acestea, Dan Besciu, Josef Hornegger, Alexandru Horpos și Vlad Ionel Vameșu au fost reținuți.

Perchezițiile au fost făcute după ce anchetatorii au extins cercetările în dosarul în care sunt cercetați Dragoș Nedelcu, administrator al firmelor Nuts Consulting SRL și Pathwaz Advisors SRL, fost membru în Consiliul de Administrație al Realitatea Media, Bogdan Mitu, administratorul firmei Tape Computer, și senatorii Gabriel Mutu și Ernest Caloianu.

Extinderea cercetărilor s-a făcut pentru infracțiunile de delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală și aderare la grup infracțional organizat, fiind vizate alte opt persoane, printre care Dan Besciu, de la Euroconstruct Trading, și Sandu Staicu, administratorul Activ Invest Construct, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit DIICOT, în perioada 2011-2014, Dragoș Nedelcu, administrator de fapt al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Adivisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL, și Marin Baicu, administrator de fapt al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL și SC Vio Top SRL, Dan Besciu, asociat și administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Peter Praher și Josep Horneger, administratori la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala București și, respectiv, SC Swietelsky Construcții Feroviare SRL, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat ce a avut drept scop, obținerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate în portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Națională de Căi Ferate și CNADNR), pentru organizarea și derularea unor achiziții publice de lucrări de infrastructură feroviară și rutieră.

„Modalitatea de săvârșire a faptelor constă în obținerea de către membrii grupului infracțional organizat a unor contracte de infrastructură rutieră și feroviară și derularea lor în condiții păgubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derulării proiectelor, operațiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, în mod succesiv din conturile companiilor de stat, în conturile societăților controlate de inculpați, pentru ca în final, aceste sume să fie retrase în numerar sau folosite de inculpați în interes personal, pentru achiziția unor imobile în centrul capitalei sau pentru plata unor vacanțe și cumpărături de lux”, s-a arătat într-un comunicat de presă al DIICOT.

De asemenea, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2011-2013, Alexandru Horpos, Traian Horpos și Vlad Ionel Vameșu, asociați și administratori ai SC Straco Group SRL, au dispus înregistrarea în contabilitatea societății a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrată de Sandu Stancu, ce atestau operațiuni nereale, aferente executării lucrărilor proiectului Apă Canal Ilfov, cu scopul de a deduce în mod nelegal TVA aferent și de a reduce cuantumul impozitului pe profit și dividende, datorate bugetului de stat.

În baza acestor documente justificative false s-a dispus transferul sumei totale de 14.443.879 lei în conturile SC Activ Invest Construct SRL, sumă care ulterior a fost transferată în conturile unor firme fantomă și retrasă în numerar de către membrii grupului infracțional organizat, au mai precizat procurorii.

Dragoș Nedelcu și Bogdan Mitu sunt arestați preventiv în acest dosar din 9 octombrie.

Potrivit DIICOT, Dragoș Nedelcu, în calitate de administrator al firmelor Nuts Consulting SRL și Pathwaz Advisors SRL, a aderat la grupul infracțional și, împreună cu Ana Maria Armanca Muntean, asociat la cele două firme, ajutați de administratorul de drept al societăților, Iulian Nedelcu, prin operațiuni specifice de spălare a banilor, au dobândit aproximativ șase milioane de lei. Anchetatorii susțin că cei trei știau de faptul că această sumă provine din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și folosirea cu rea-credință a creditului societății.

Bogdan Viorel Mitu este suspectat că a obținut aproximativ 11 milioane de lei, tot prin spălare de bani, din conturile firmei Tape Computer SRL, la care era asociat și administrator. Totodată, el a furnizat altor membri ai grupării facturile emise de firme de tip „fantomă”, cât și sumele de bani extrase în numerar în urma operațiunilor specifice de spălare a sumei totale de 10.606.945 lei, din care și-a oprit un „comision” de 10 la sută.

Grupul infracțional ar fi fost constituit între 2010 și 2014, de Ion Tomescu, alături de alte persoane, care au folosit firme „fantomă” pentru a spăla bani. Aceste firme nu își declarau sediile secundare în care își desfășurau activitatea, pentru ca autoritățile să nu poată să le verifice financiar, fiscal sau vamale, dar și pentru a nu plăti taxele și impozitele datorate bugetului de stat.

Conform anchetatorilor, membrii grupării, folosindu-se de firme „fantomă”, au dispus transferarea între conturile societăților a unor sume de bani provenite din infracțiuni. Apoi, ei ar fi retras acești bani și i-ar fi înmânat administratorilor firmelor. Ulterior, administratorii nu au mai plătit obligațiilor financiare și fiscale pentru acești bani către partenerii de afaceri și stat.

Procurorii susțin că printre societățile beneficiare se numără societăți din domeniile construcții autostrăzi și alte construcții civile, construcții feroviare, IT, pază și protecție sau modă.

„Față de inculpatul Tomescu Ion există suspiciunea rezonabilă că, în calitate de lider al grupării, a dobândit, sub forma unui comision, 1% din sumele retrase, cunoscând că banii provin din infracțiuni. Suma totală estimată a fi transferată și retrasă în numerar în perioada menționată este de 100.000.000 de lei”, a precizat DIICOT.

În dosar sunt urmăriți penal, pentru fapte de evaziune fiscală și spălare de bani, senatorul Gabriel Mutu (PSD) și deputatul Mario Ernest Caloianu (UNPR).

Caloianu este urmărit penal și pentru fals în declarații, pentru că, în declarația de avere din 21 ianuarie 2014, a consemnat că are ca surse de venituri doar salariul de parlamentar, fără a menționa că obține venituri și din administrarea a două firme – SC Eurobec Grup Construct SRL și SC Euromarabian SRL.

Gabriel Mutu este urmărit penal și pentru folosirea cu rea-credință a bunurilor societății și fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Față de acesta există suspiciunea rezonabilă că a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăți comerciale de tip fantomă înscrisuri justificative, care au fost înregistrate în contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, și în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC GM Building Management SRL în conturile societăților menționate”, a precizat DIICOT.

Tot senatorul este acuzat că în perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul sumei totale de 1.064 692 lei din conturile SC GM Activ Building Management SRL, în conturile a cinci dintre firmele „fantomă” administrate de membrii grupului infracțional organizat. Banii ar fi fost dobândiți, în final, de senator, după ce suma a fost fracționată și transferată în conturile altor firme „fantomă”, administrate tot de membrii grupului infracțional organizat, fiind apoi retrasă în numerar, în scopul ascunderii originii infracționale, susțin anchetatorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ungaria, SFIDARE TOTALĂ în România. S-a întâmplat chiar acum în TRANSILVANIA
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Este sau nu 2 mai 2024 zi liberă legală? Angajații care vor avea parte de...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi