DECIZIE. SUA cumpără 500.000 de doze de remdesivir, tratamentul folosit la tratarea Covid-19

Redactor:
Silviu Bănilă
DECIZIE. SUA cumpără 500.000 de doze de remdesivir, tratamentul folosit la tratarea Covid-19
DECIZIE. SUA cumpără 500.000 de doze de remdesivir, tratamentul folosit la tratarea Covid-19

SUA cumpără 500.000 de doze de remdesivir, o decizie ce va genera probleme pentru restul lumii, unde coronavirusul face, de asemenea, ravagii.

SUA și-a asigurat o rezervă de remdesivir, unul din cele două tratamente aprobate pentru a trata coronavirusul, scrie independent.co.uk.

Remdesivir, folosit anterior în tratarea Ebola, ajută la recuperarea pacienților Covid-19, fiind produs de gigantul farmaceutic Gilead Sciences.

Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane (HSS) a anunțat că a cumpărat peste 500.000 de doze de remdesivir.

Este cantitatea produsă de Gilead în luna iulie, dar reprezintă și 90% din producția din lunile august și septembrie!

Decizia SUA va afecta restul lumii, timp de câteva luni, în plină pandemie nimicitoare de coronavirus.

Alex Azar, secretarul HSS, a lăudat inițiativa, spunând că președintele Donald Trump a făcut „o afacere uimitoare”.

Gilead a fost criticată recent pentru decizia de a cere 2.340 de dolari pentru un tratament obișnuit cu remdesivir, pentru pacienții asigurați din SUA și alte țări dezvoltate.

În 127 de țări sărace sau cu posibilități medii, compania va permite producătorilor generici să furnizeze medicamentul. Două țări fac deja asta la un cost de 600 dolari pentru un tratament complet.

În ciuda capacității sale de a duce la scurtarea timpului de recuperare pentru unii pacienți cu coronavirus, nu s-a dovedit – deocamdată – că remdesivir îmbunătățește șansele de supraviețuire în fața bolii.

Peter Maybarduk, un avocat al grupului pentru consumatori Public Citizen, spune însă că prețul remdesivirului este „o rușine”. „Remdesivir ar trebui să fie accesibil tuturor, deoarece a primit finanțări publice de 70 milioane de dolari în decursul dezvoltării sale”.

La începutul lunii, cercetătorii de la Universitatea Oxford au anunțat că dexametazona (un steroid) poate reduce riscul deceselor la pacienții cu coronavirus cu probleme severe de respirație.

Cât costă tratamentul cu Remdesivir, medicamentul recomandat de medicii din Europa și SUA împotriva COVID-19

A fost stabilit prețul unui tratament cu Remdesivir, cel mai eficient medicament de până în prezent împotriva noului coronavirus. Producătorul Gilead Sciences a anunțat luni cât costă medicamentul recomandat atât în SUA, cât și în Europa în tratarea COVID-19.

Inchide