Deputați europeni și lideri ai comunității gay din Rusia, arestați la Moscova

Publicat: 15 02. 2012, 09:36
Actualizat: 31 03. 2012, 03:04
Poliția rusă a arestat duminică un lider al comunității gay din Rusia și mai mulți deputați europeni, care pregăteau o manifestație contestată de grupuri ultraortodoxe și militanți de extremă-dreapta, relatează AFP.

Poliția rusă a arestat duminică un lider al comunității gay din Rusia și mai mulți deputați europeni, care pregăteau o manifestație contestată de grupuri ultraortodoxe și militanți de extremă-dreapta, relatează AFP.

La un an după prima ediție desfășurată la Moscova a marșului Gay, cea de-a doua manifestare s-a soldat tot cu acte de violență comise de tineri naționaliști împotriva câtorva zeci de homosexuali. Și în acest an, poliția a intervenit cu întârziere, în final arestându-i și pe agresori, și pe victime.

Participanții la Gay Pride, mai degrabă o adunare restrânsă decât un marș de amploare în stil occidental, au încercat să îi transmită primarului Moscovei, Iuri Lujkov, care se opune cauzei comunității homosexuale, o scrisoare semnată de peste 40 de eurodeputați.

Liderul Gay Pride, Nikolai Alekseiev, deputatul rus de extremă-dreapta Aleksei Mitrofanov – venit să aducă un sprijin neașteptat comunității gay – și mai mulți deputați din țări europene s-au adunat în fața primăriei din Moscova la ora 8.00 GMT (11.00 ora României). Alekseiev și un militant al unei mișcări de opoziție au fost arestați, și transferați într-un camion al poliției, sub privirile a zeci de ziariști ruși și străini.

Ultraortodocșii și naționaliștii, care au o atitudine foarte ostilă față de comunitatea gay, au aruncat cu ouă și i-au lovit pe deputații veniți să susțină manifestarea. Deputatul german Volker Beck, care a mai fost atacat și în mai 2006, a fost bătut din nou de naționaliști, ulterior fiind reținut de poliție.

Naționaliștii au aruncat cu ouă și în direcția deputatului italian transsexual Vladimir Luxuria, care a amenințat că "va exercita presiuni asupra Parlamentului", pentru a-l determina pe președintele italian să discute acest incident cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Și militantul britanic Peter Tatchell, un veteran al luptei pentru drepturile homosexualilor, a fost lovit, în fața a zeci de ziariști, el fiind ulterior arestat și transferat într-un vehicul al poliției, împreună cu eurodeputatul italian Marco Capatto și mai mulți militanți de extremă-dreapta. (Mediafax)