Descoperire arheologică importantă lângă Alba Iulia

Publicat: 14 03. 2013, 14:48
Actualizat: 29 07. 2014, 17:01

Arheologii au descoperit recent primele sarcofage romane din zona Ardealului, de pe teritoriul vechii Dacii, potrivit stirileprotv.ro.

Cele două sarcofage romane au fost descoperite pe un teren de la marginea orașului Alba Iulia, unde se realizau săpături pentru o lucrare. În urma descoperirii, zona a fost izolată și transformată în șantier arheologic.

Datorită modului în care sunt ornate, arheologii au dedus că aici ar fi fost îngropate persoane de vază ale Imperiului Roman.

„Pot să vă spun că sunt singurele sarcofage romane din marmură din toată Dacia. Acestea au fost braconate în Antichitate și este posibil să fi aparținut unui negustor foarte bogat sau unor notabili ai vremii”, susține unul dintre arheologi pentru sursa citată.

Chiar dacă în sarcofage nu au fost găsite obiecte de preț, unul dintre morminte conținea un schelet uman. Pe lângă aceste vestigii au mai fost găsite trei morminte din cărămidă și un cuptor, urme ale unei reședințe impunătoare.

Din cauza condițiilor solului, sarcofagele vor putea fi mutate abia peste câteva zile, urmând să fie expuse la Muzeul Unirii din Alba Iulia. (Maria Neagu)