Distrugătorul USS Donald Cook a părăsit Marea Neagră

Publicat: 26 04. 2014, 12:11
Actualizat: 02 02. 2019, 16:03

„Prezența USS Donald Cook a constituit un exemplu al angajamentului US Navy față de ameliorarea interoperabilității pe mare – un pilon al forței militare NATO -, demonstrând totodată mijloacele forțelor americane și aliate de a furniza o prezență adecvată la locul potrivit, în momentul potrivit”, afirmă US Navy într-un comunicat.

În cursul mobilizării în Marea Neagră, distrugătorul american a efectuat manevre cu nave militare din România și cu fregata americană USS Taylor.

Distrugătorul s-a aflat într-un contact apropiat cu un avion rus de luptă de tip Suhoi-24, care a efectuat 12 survoluri, unele razante cu apa, în apropierea imediată a navei, o acțiune denunțată de către Pentagon ca „provocatoare și neprofesionistă”.

 

 

Prezența navală americană în Marea Neagră constă în prezent în fregata USS Taylor, a confirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al Marinei.

Fregata a fost mobilizată în Marea Neagră înainte de izbucnirea crizei ucrainene, în timpul Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Soci, dar a fost implicată într-un incident pe 12 februarie și a fost nevoită să fie supusă unor reparații în portul turcesc Samsun. Fregata a pornit pe mare luni.

La începutul lui aprilie, Moscova a denunțat prezența USS Taylor în Marea Neagră, apreciind că ar depăși durata sejurului autorizat pentru nave străine în această mare, cu acces prin Bosfor, potrivit Convenției de la Montreux din 1936. Ankara a respins aceste acuzații.

Potrivit acestui tratat, navele de război din state neriverane Mării Negre pot rămâne în apele acesteia maximum 21 de zile.