DOLIU. Pictorul Vladimir Zamfirescu a murit la vârsta de 84 de ani

Publicat: 02 06. 2020, 21:28
Actualizat: 02 06. 2020, 21:47

Vladimir Zamfirescu a murit la vârsta de 84 de ani. Pictorul a decedat luni seara și va fi înmormântat joi la Cimitirul Bellu Catolic.

Muzeul Naţional al Literaturii Române anunţă cu tristeţe trecerea la cele veşnice, în seara zilei de 1 iunie 2020, a pictorului Vladimir Zamfirescu, personalitate marcantă a artei româneşti şi europene contemporane”, potrivit unei postări pe site-ul MNLR.

Uniunea Artiştilor Plastici din România a anunțat că trupul neînsufleţit va fi dus astăzi la capela Cimitirului Bellu Catolic. Înmormântarea va avea loc, joi cimitirul Bellu Catolic, la ora 12.00, scrie Agerpres.

„Pictorul Vladimir Zamfirescu, unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani, a trecut la Domnul”, au confirmat pentru Mediafax prietenii artistului.

„Inima artistului s-a oprit pe 1 iunie 2020, fiind poarta de intrare în Veşnicie, dar şi în Tezaurul Naţional al Culturii Române, cu lucrări de patrimoniu de valoare universală”, arată apropiaţii creatorului într-un text pentru Mediafax.

Vladimir Zamfirescu are lucrări în colecții particulare și în vestite muzee de artă din Franța, Anglia (Tate Gallery din Londra); Italia, Germania, Spania, Austria, Elveția, Olanda, Suedia, Norvegia, Portugalia, Grecia, Rusia (Muzeul Pușkin), Iran, Turcia, Polonia, S.U.A.

Maestrul Zamfirescu s-a născut la 3 mai 1936, la Ploiești, a absolvit Școala Tehnică de Arhitectură și Construcția Orașelor, Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu la clasa Maestrului Corneliu Baba, iar în 1968 a obținut atestatul de pictor bisericesc.

În anul 1968 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar în 1991 devine profesor la Academia de Arte, București.

Vladimir Zamfirescu – distincții și premii

Pe parcursul vieții lui, Vladimir Zamfirescu a primit numeroase distincții și premii:

  • 1971 – Premiul Trienalei Internaționale de la Sofia
  • 1980 – Bursa Academiei Regale Suedeze
  • 1982 – Bursa Academiei Italiene pentru Pictură
  • 1982 – Medalia Raffael a Academiei Caravaggio, Roma
  • 1982 – Premiul Juriului Uniunii Artiștilor Plastici din România
  • 2003 – Ordinul Național pentru Serviciul Credincios, în grad de Cavaler
  • 2006 – Titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Artă din Cluj, titlul de Profesor Honoris Causa al Universității de Artă din București, Premiul de excelență Nicolae Grigorescu a Uniunii Patronatului Român, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituției.