ESTE ACESTA UN CONFLICT INTERETNIC? Cum au tulburat trei tineri beți pacea de pe Strada Păcii din Alba Iulia, declanșând un nou război între Guvernul român și cel maghiar

ESTE ACESTA UN CONFLICT INTERETNIC? Cum au tulburat trei tineri beți pacea de pe Strada Păcii din Alba Iulia, declanșând un nou război între Guvernul român și cel maghiar
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 25/04/2012, 22:57

La zece minute după miezul nopții de sâmbătă spre duminică, treicetățeni români din Alba Iulia au început să spargă cu pietre și cuo bâtă de baseball geamurile unor case din apropierea barului încare băuseră până atunci, au declarat pentru gândulreprezentanți ai Poliției din localitate. Printre clădirile luatecu asalt se aflau și biserica și imobilele Institutului TeologicRomano-Catolic din Alba Iulia, dar și case particulare, dintre caredouă case locuite chiar de români, conform unei declarații datepentru gândul de preotulSzász János, de la Arhiepiscopia Romano-Catolică din AlbaIulia.

Potrivit poliției, doi locatari din zonă, de etnie maghiară, auieșit să vadă ce se întâmplă. Unul dintre cei doi, Zoltan Olah,rectorul Institutului Teologic, a vrut să-i și fotografieze peagresori, moment în care cei trei l-au atacat și i-au luat aparatulde fotografiat, care, conform polițiștilor, valora 1.800 de lei.Poliția și procurorii au explicat pentru gândul că cei doicetățeni atacați nu au avut nevoie de spitalizare.

Agresorii au fost reținuți pe loc de Poliție, însă procuroriiParchetului Judecătoriei Alba Iulia au decis să-i cerceteze înlibertate. Totuși, pentru a fi siguri că acoperă toate dimensiunilescandalului care a avut ecouri până la Budapesta, procuroriiParchetului Tribunalului Alba, unde a ajuns dosarul, îi cerceteazăpe cei trei și pentru instigare la discriminare, pe lângăinfracțiunile de distrugere, lovire, tâlhărie și ultraj contrabunelor moravuri.

Institutul Teologic Romano Catolic din Alba Iulia

Scandalul de la Alba Iulia a creat două tabere, ajungând săcreeze chiar și tensiuni diplomatice între Ministerul de Externedin Ungaria și cel din România. Oficialii bisericii romano-catolicedin Alba Iulia, Ministerul de Externe ungar și reprezentanți aiUDMR dau o dimensiune etnică acestui conflict. Arhiepiscopia șiUDMR susțin chiar că acesta ar fi efectul discuțiilor inflamate dinultimele zile, legate de regionalizarea României și implicațiileasupra Ținutului Secuiesc. Pe de altă parte, poliția și Parchetulîndeamnă la o abordare mai rece a scandalului, spunând că a fost unincident izbucnit spontan, fără implicații etnice.

ArhiepiscopiaRomano-Catolică Alba Iulia: „Pacea de pe strada Păcii a fost gravconturbată”

Știrea a apărut inițial pe site-ul săptămânalului catolicmaghiar Keresztalja, publicat la Cluj, fiind citată apoi de mai multeinstituții de presă, inclusiv cele din Ungaria. Săptămânalul arelatat că trei huligani români aflați sub influența alcoolului auaruncat cu pietre în Institutul Teologic Romano-Catolic și l-aubătut pe rectorul Zoltan Olah cu bâte de baseball, atunci când aîncercat să-i fotografieze. Rectorul și-ar fi pierdut cunoștința șia fost transportat la un spital local pentru îngrijiri de urgență,potrivit săptămânalului, citat de agenția ungară MTI.

Ulterior publicării știrii, Arhiepiscopia Romano-Catolică deAlba-Iulia a dat un comunicat de presă referitor la acest incident,luni seara.

„În noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, în data de18-19.06.2011, ora 00:10, pacea de pe strada Păcii din Alba Iulia afost grav conturbată de trei persoane, care după ce au ieșit dinbaza sportivă Winner’s Club Țălnar au spart două geamuri alebisericii Institutului Teologic continuând să spargă alte patrugeamuri la clădirile aparținând Bisericii Romano-Catolice și ladouă case particulare. În timpul acestor distrugeri au foststrigate următoarele lozinci: jos cu ungurii, afară cu ungurii dințară etc”, se arată în comunicatul de presă alArhiepiscopiei.

Tot luni seara, Ministerul de Externe al Ungariei s-adeclarat șocat de „o serie de incidente antimaghiarepetrecute în orașul Alba Iulia, din România”, potrivit unuicomunicat citat de agenția MTI. Ministerul ungar a precizat că, înultimele zile, anumite clădiri care adăpostesc instituțiireligioase au fost avariate, iar rectorul unui institut teologic șiun alt etnic maghiar au fost atacați brutal. Incidentelecontrastează puternic cu deschiderea și cooperarea strânsă care aucaracterizat relațiile româno-ungare în ultima perioadă, a maiprecizat Ministerul de Externe de la Budapesta.

Astăzi, Ministerul român de Externe a reacționat la gestulomologilor de la Budapesta, cerând ambasadei românești din capitalaUngariei să obțină clarificări. Ministerul de Externe a calificatlimbajul folosit de partea ungară drept „neadecvat și contrarspiritului deschis al dialogului politic direct dintre cele douățări”, conform Mediafax. Ministerul a mai menționat că „parteaungară nu a contactat, pe tema menționată, prin intermediulcanalelor diplomatice uzuale, partea română, așa cum se procedeazăîn mod normal, anterior emiterii comunicatului de presă”.

Contactat de gândul, preotul SzászJános, director economic al Arhiepiscopiei Romano-Catolice deAlba-Iulia, a declarat: „Am fi dat comunicatul de presă indiferentde etnia atacatorilor, având în vedere gravitatea faptului. Nu așate duci la distracție, cu bâta de baseball. Întrebarea noastră, cași a rectorului, este: Cu ce scop și cu ce intenție?”.

Acesta a precizat ca nu știe ce naționalitate aveau agresorii,dar că „vorbeau românește” și că doar unul dintre cei trei agresoriavea o bâtă de baseball. „Nu spun că este un conflict etnic. Este oconsecință a tot ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută cudiscuțiile despre reorganizare (pe regiuni administrative)”, a maispus Szász János, care a precizat că unele dintre locuințeleparticulare atacate erau ale unor români.

Procuror: „La primaimpresie, a fost o chestie pur spontană, fără nicio altăconotație”. Una dintre victime a negat injuriileetnice

Reprezentanții Poliției din Alba Iulia susțin însă că incidentulnu a avut implicații etnice, fiind unul izbucnit spontan. „Treitineri au ieșit dintr-un bar, au plecat sub influența băuturiloralcoolice și s-au apucat spontan să spargă geamurile la șaseimobile. Le-au luat la rând”, a explicat pentru gândul inspectorulprincipal Luminița Rac, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului dePoliție a Județului Alba. Luminița Rac susține că nici rectorulZoltan Olah, nici celălalt cetățean lovit nu au depus plângere șinici nu au avut nevoie de spitalizare.

Cei trei agresori sunt domiciliați în Alba Iulia, unul în vârstăde 27 de ani, altul de 29 de ani, iar cel de-al treilea de 34 deani. Ei au fost reținuți pe loc de polițiști. Li s-a întocmit dosarde cercetare penală pentru distrugere, lovire, tâlhărie și ultrajcontra bunelor moravuri, însă procurorii Parchetului JudecătorieiAlba Iulia au refuzat cererea polițiștilor de a-i aresta preventivpe cei trei. Astfel, ei sunt judecați în stare de libertate, doidintre ei având interdicție de a părăsi țara.

Pentru a se convinge dacă a fost sau nu vorba de un atac peconsiderente etnice, procurorii Parchetului Tribunalului Alba audecis să extindă cercetările asupra celor trei agresori și pentruinfracțiunea de instigare la discriminare.

„Se pare că au fost unele afirmații, unele cuvinte proferate, dardeja o primă parte vătămată ne-a declarat că nu a auzit așaceva. La prima impresie, a fost o chestie pur spontană,fără nicio altă conotație. Cei trei par băieți la locul lor, auslujbe, au ieșit să joace fotbal, apoi au găsit de cuviință să beași să se îmbete, lucru care a dus la acest incident”, au declaratpentru gândul surse dinconducerea Parchetului Tribunalului Alba Iulia.

UDMR: „Pentru noi, estefoarte clar un conflict cu o conotație etnică. Nu e prima dată cândse sparg geamurile și se strigă: afară cu ungurii dințară”

Kovacs Peter, secretarul general al UDMR, nu poate să nu dea otentă etnică acestui incident. „Din păcate, fiecare acțiune precumcea întâmplată la Alba Iulia are o conotație etnică. Nu este primadată când se sparg geamurile facultății de acolo și când se strigă:afară cu ungurii din țară. Pentru noi, este foarte clar un conflictcu o conotație etnică”, a spus Kovacs pentru gândul.

Oficialul UDMR îi dă dreptate preotului de la ArhiepiscopiaRomano-Catolică din Alba Iulia, spunând că discuțiile inflamatedintre politicieni, din ultimele zile, privind regionalizareaRomâniei, și pe care presa le scoate în față, au un efectprovocator la nivelul cetățenilor.

„În ultimele zile, în toată presa au fost invitați politicienicu gândire naționalistă din toate partidele. Au fost reinventațidomnii Funar sau Vadim Tudor. Presa poate contribui decisiv la cesimt oamenii la nivelul străzii. În ultimele zile, din păcate,presa a contribuit foarte mult la a inflama spiritele”, considerăKovacs Peter.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
BOMBA despre Pfizer! Toți cei vaccinați cu două doze trebuie să știe imediat
Imaginea care a cutremurat lumea: Mamă și fiică, găsite îmbrățișate sub dărâmăturile casei. Bilanț tragic...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan