Eva Mozes Kor a murit la 85 de ani. Născută în România, cea mai cunoscută supraviețuitoare a experimentelor lui Mengele a găsit puterea de a-și ierta călăii

Publicat: 05 07. 2019, 10:23

Kor, care locuia în Terra Haute, Indiana, a murit joi dimineața în Cracovia, Polonia, a anunțat CANDLES Holocaust Museum and Education Center, pe care ea însăși l-a înființat. Aceasta se afla în Polonia într-o călătorie anuală, pentru a vizita lagărele naziste, scrie jpost.com.

Kor și sora ei s-au numărat printre cele 1.500 de perechi de gemeni ce au fost supuse la experimentele grotești ale lui Josef Mengele. CANDLES înseamnă Children of Auschwitz Nazi Deadly Lab Experiments Survivors. Kor a înființat muzeul în 1985.

Kor și sora ei, Miriam, s-au născut în România și au fost unicele supraviețuitoare ale Holocaustului, din familia respectivă, după ce au ajuns la Auschwitz, în 1944. Acestea au fost eliberate 18 luni mai târziu de armata sovietică.

Kor s-a mutat în Israel, cu sora ei, în 1950, unde a fost sergent major în armata israeliană, în zona tehnică. În 1960 ea s-a măritat cu un supraviețuitor al Holocaustului, Michael Kor și s-au mutat în SUA.

Experiențele sale oribile din timpul Holocaustului au stat la baza creării miniseriei tv „The Holocaust” din 1978.

Kor a revenit la Auschwitz pentru a vorbi despre experiențele sale, în fața grupurilor de vizitatori.

Kor a vorbit frecvent despre puterea iertării și a declarat deschis că i-a iertat pe Mengele și întregul sistem nazist. În 2015, Kor l-a îmbrățișat și iertat pe Oskar Groening, un gardian de la Auschwitz, condamnat pentru crime împotriva umanității.

Originară din Porț, județul Sălaj, Kor a revenit în satul natal în 2014 și a vizitat locul în care a copilărit, unde au fost amplasate cinci plăcuțe comemorative pentru victimele nazismului.

foto: CANDLES