„Fă ce face popa!” – În Vinerea Mare a ortodocșilor, mai mulți preoți catolici au pornit o campanie în premieră în România

Zicala pe care o știm cu toții spune să facem ce zice popa, nu ce face el. Mai mulți preoți catolici din București propun o excepție: ca românii să facă ce au făcut ei astăzi, adică să doneze sânge și să contribuie, astfel, la salvarea de vieți.

Pentru a fi mai persuasivi, preoții s-au și filmat și le-au transmis oamenilor următorul mesaj:

„Din categoria ‘fă ce face popa, de data aceasta’. Câțiva preoți catolici din București donăm sânge pentru ca alți semeni de-ai noștri să trăiască. Avem și carnetul de donator. Initiațiva a început cu mai bine de 2000 de ani în urmă cu Hristos, care s-a jertfit, și-a dat sângele ca să ne mântuiască. Noi, ce putem face, este să dăruim un pic din sângele nostru ca semeni de-ai noștri să poată trăi. Alătură-te și tu acestei inițiative și donează sânge. Dăruiește viața”, spune în înregistrare preotul Francisc Doboș, purtător de cuvânt la Arhidioceza Catolică din București, în clipul filmat vineri la Centrul de Transfuzii din București.

Datele statistice de la Ministerul Sănătății arată că doar 1,7% din populația României donează sânge într-un an. Nevoia noastră este cel puțin dublă. Această proporție este de peste trei ori mai mică decât media europeană (6%) și ne plasează pe penultimul loc în Europa la numărul de donatori, înaintea Albaniei.

Dacă doriți să donați sânge, adresele tuturor centrelor de transfuzii din România pot fi găsite AICI