Florin Iordache a fost ales președinte al Consiliului Legislativ. Augustin Zegrean, pe locul doi, la mare diferență de voturi

Publicat: 20 10. 2020, 18:20
Actualizat: 20 10. 2020, 18:26
Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Deputatul social-democrat Florin Iordache a fost votat, marți,în Parlament în funcția de președinte al Consiliului Legislativ. Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, susținut de PNL, a fost pe locul doi, cu doar aproximativ 20% din voturile candidatului PSD.

Deputatul PSD Florin Iordache a fost ales în funcția de președinte al Consiliul Legislativ, la diferență mare față de contracandidatul susținut de PNL, Augustin Zegrean.

Potrivit anunțului oficial de la tribuna Parlamentului, Iordache a a fost votat de 185 de senatori și deputați, iar fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a primit doar 41 de voturi. Duli Ionuț Mazâlu, secretarul general al Consiliului Legislativ, a obținut două voturi.

George Edward Dircă a primit majoritatea voturilor pentru funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare a Consiliului Legislativ – 174, 17

Votul pentru funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare a Consiliului Legislativ:

Andrei Chiochiu – pentru -13, contra – 178

George Edward Dircă – pentru – 174, contra – 17

Rodica Penescu – pentru – 4, contra – 187

Deputatul PSD Florin Iordache și fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, și-au depus candidaturile pentru funcția de președinte al Consiliu Legislativ. Un alt candidat este Duli Ionuț Mazâlu. Augustin Zegrean este susținut pentru această funcție de PNL.

Pentru funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare a Consiliului Legislativ sunt trei candidați: Andrei Chiochiu, George Edward Dircă și Rodica Penescu.

Votul secret cu buletine de vot, desfășurat pe grupuri parlamentare, a început la 16:30, până la 18:15, când este programat ultimul grup parlamentar.

Din totalul de 459 de deputați și senatori, și-au înregistrat prezența, până la începului ședinței comune, 189 de aleși.

Conform avizului comun al Comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, afișat pe pe site-ul Senatului, toți candidații îndeplinesc condițiile legale pentru ocuparea celor două funcții.

Aviz CL Juridica by Gandul.info on Scribd

O petiție lansată de comunitatea Declic împotriva numirii lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ a fost semnată de peste 10.500 de persoane și este în continuare masiv susținută în mediul virtual.

Fostul președinte era în funcție din 2003!

Iordache nu a mai prins un loc pentru parlamentare, fiind blocat de Paul Stănescu. Mandatul lui Florin Iordache este pe viață, potrivit surselor politice citate de Adevărul.

Consiliul Legislativ avizează toate proiectele de lege depuse în Parlament înainte să intre în dezbaterea celor două Camere. Şefii Consiliului Legislativ sunt numiţi prin votul senatorilor şi deputaţilor, dar legea nu prevede o limită de mandat şi nici o procedură prin care să poată fi revocaţi. Ca urmare, Florin Iordache va fi numit pe viaţă.

Dragoș Iliescu, fostul președinte al instituției, în vârstă de 77 de ani, s-a aflat în conducerea Consiliului Legislativ un sfert de veac, transmite Digi24.

În 1995, Dragoș Iliescu a fost numit de Parlament șeful unei secții a Consiliului.

Opt ani mai târziu, în 2003, acesta a devenit președinte al instituției, funcție din care a plecat în vara acestui an.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au prelungit, din nou, până marți ora 12.00, termenul pentru depunerea candidaturilor pentru funcția de președinte al Consiliului și cea de președinte al secției de evidență oficială a legislației și documentare din cadrul Consiliului Legislativ.

Motivul este că luni nu a fost depusă nicio candidatură. Marți, plenul se va reuni la ora 16.00.

SURSE: Greii din „epoca lui Dragnea”, eliminați de pe listele pentru parlamentare / Viorica Dăncilă, Carmen Dan, Florin Iordache și Liviu Pleșoianu, scoși din „schemă”

Viorica Dăncilă, Iulian Iancu, Carmen Dan, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Marian Oprișan și Liviu Pleșoianu nu vor fi incluși pe lista PSD pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 6 decembrie.

Ar părea că actuala conducere a Partidului Social Democrat ar vrea să scape de unii politicieni care ar stricat imaginea partidului în „epoca lui Dragnea”, potrivit unor surse citate de g4media.ro.