GÂNDUL LIVE. Adrian Artene, director editorial Gândul.ro, despre mega-licitația pentru cele 115 milioane de măști: „Mă sperie că Ministerul Sănătății tace și admite aceste neputințe / Premierul Orban a fost dezinformat”

Redactor:
Silviu Bănilă
GÂNDUL LIVE. Adrian Artene, director editorial Gândul.ro, despre mega-licitația pentru cele 115 milioane de măști: „Mă sperie că Ministerul Sănătății tace și admite aceste neputințe / Premierul Orban a fost dezinformat”
GÂNDUL LIVE. Adrian Artene, directorul editorial Gândul.ro, despre licitația pentru cele 115 milioane de măști: „Mă sperie că Ministerul Sănătății tace și admite aceste neputințe”

Directorul editorial Gândul.ro, Adrian Artene, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre scandalul licitației privind achiziția celor 115 milioane de măști pentru persoane nevoiașe, un contract sortit eșecului, care pune în pericol viețile românilor, în plină pandemie de Covid-19.

„Ascultam și eu cu interes acest ping pong de idei (n.r., subiectul votării moțiunii de cenzură, de la ora 14.00). Cititorii vor afla în timp real ce se va întâmpla la urne. Sper ca subiectul legat de votul pe moțiune să nu treacă în subsidiar subiectul licitației măștilor (ANCHETĂ GÂNDUL.RO. Cine protejează firma care a câștigat mega-licitația pentru cele 115 mil. de măști?! Contractul este GRAV încălcat: termene depășite, iar măștile livrate sunt neconforme! Ministerul Sănătății se eschivează! (SURSE/FOTO), care ține de sănătatea publică.

Au trecut 30 de zile astăzi, noi urmărim din luna iunie derularea acestei licitații, atunci a început odiseea, când a fost demarată achiziția de măști pentru categoriile vulnerabile. Acest contract desenează un tablou panoramic al modului în Ministerul Sănătății ține sub control achizițiile publice.

Adrian Artene: „Numeroase puncte vulnerabile” / „E o miză foarte mare”

Vom găsi numeroase puncte vulnerabile. Îmi place să cred că Ministerul nu a știut să gestioneze situația și sincopele nu sunt de natură voluntară. Am avea de a face cu o complicitate cu firma de imobiliare Naguma. Eu îi ”suspectez” pe cei din Ministerul Sănătății de bunăcredință.

Am tratat subiectul pe parcursul a 15 materiale, e o miză foarte mare. Din nefericire, toate aceste ezitări periclitează sănătatea publică. Nu vorbim doar despre termene depășite și măști neconforme, ci despre un lanț întreg de carențe. Ceea ce avertizam de acum o lună-două luni, noi – cei de la GÂNDUL.RO – se adeverește, din păcate, astăzi.

„Ne confruntăm cu această neputință”

Toate temerile Gândul.ro au un element de realitate astăzi, firma respectivă e deținută de un controversat om de afaceri, are două offshore-uri din Cipru în spate, fără activitate în domeniul medical, până acum. Nimeni nu a ținut cont, i-a fost încredințat contractul pentru 115 milioane de măști și azi ne confruntăm cu această neputință de a nu putea livra măștile.

Pe mine nu mă sperie că trage această companie cu dinții de interesul ei financiar. Ci mă sperie faptul că Ministerul Sănătății tace și prin reprezentanții lui admite aceste neputințe. Au trecut 30 de zile și Naguma nu și-a onorat decât parțial obligațiile.

Noi am făcut 5-6 solicitări către Ministerul Sănătății, ni s-a răspuns de fiecare dată vag. Ne-au asigurat că au somat firma câștigătoare și se va supune tuturor obligațiilor contractuale și că riscă rezilierea contractului. Au trecut 30 de zile, Naguma își asumase să livreze măștile în 7 zile. Nu au livrat nici 10%. În pragul noului an școlar, al alegerilor locale, chiar se pune problema asigurării măștilor pentru cei vulnerabili, care nu au bani să își cumpere măști, există și asemenea persoane în România, o spun cu un sens dramatic, este trist că sunt familii care nu își permit să cumpere 6-7 măști de unică folosință.

„Au trecut 30 de zile, firma își asumase livrarea întregului lot de măști în șapte zile”

Cred că există o complicitate cu Naguma în interiorul Ministerului Sănătății. Nu știu pe ce palier. Dar bănuiesc. Complicitatea nu putea fi decât la un nivel înalt. Îți mai spun ceva extrem de grav, am lansat un avertisment: avem informații certe că inclusiv premierul LUDOVIC ORBAN a fost neinformat, de fapt dezinformat cu privire la aspecte legate de acest contract.

Noi nu afirmăm că măștile sunt eficiente sau nu. Eu îți spun niște lucruri clare. În ofertă erau indicați trei producători din China, avizați de ANMDMR. Descoperim că producătorul este altul, tot din China, dar nu unul avizat de ANMDMR. Aceste măști sunt neconforme. Este ca și cum eu aș participa la o licitație să îți vând un produs, dar tu constați că este alt produs cel livrat.

„Deocamdată este tăcere la minister”

Noi am făcut o revenire către Ministerul Sănătății și astăzi. I-am rugat să ne răspundă, deocamdată este tăcere la minister, ar trebui să răspundă cineva. Chiar ministrul Sănătății ar trebui să lămurească problema.

Nu e o problemă a Gândul, ci o problemă națională. Ministrul Sănătății are această obligație, să ne spună câte măști au fost livrate până acum, dacă măștile sunt conforme, dacă Naguma are capacitate, dacă se va activa clauza din acest contract, pentru a intra și firmele de pe locurile 2,3. În acel moment toată lumea ar fi mulțumită.

Așa orbecăim după un răspuns, nu știm ce se livrează, noi aflăm pe surse că măștile nu sunt conforme. Urmărim acest subiect și vă asigur că informațiile vor fi comunicate pe Gândul.ro”, a declarat Adrian Artene la GÂNDUL LIVE.

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
E oficial! Stare de Urgență din 7 decembrie, până pe 7 martie 2021
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
CTP a luat FOC! Scandal uriaș iscat cu Ilie Năstase: Dacă Ilie Năstase sare fileul...
Ales primar, fără să ştie. Un politician din Brazilia, aflat în comă indusă din cauza...
VIDEO. Un monolit metalic, asemănător celui dispărut din Utah, a fost descoperit în Piatra Neamț
Ce știe să facă Bianca Drăgușanu în pat! Irinel Columbeanu a dat-o de gol
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Veste TERIBILĂ pentru pensionari. Ce pensii se desființează DEFINITV: Să nu se mai acorde aceste...
Efectul DEVASTATOR al pandemiei. A început să se simtă în America, acum urmează TOT GLOBUL!
Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
Uluitor. Toţi au zis că Theo Rose este câştigătoarea „Bravo, ai stil”, însă Maurice Munteanu...
Inchide